ПРАВО ДИТИНИ НА СІМ’Ю. ПРИЙОМНА СІМ’Я.

  • 185

Фото без опису

      Найкращим середовищем для життя й розвитку дитини є сім’я. Кожна дитина повинна зростати у сімейному оточенні, в атмосфері любові, бо лише так повною мірою забезпечуються її потреби, створюються оптимальні умови для гармонійного розвитку, успішної соціалізації. Роль сім’ї для дитини надзвичайно важлива.

       Служба у справах дітей Гайворонської міської ради шукає кандидатів для створення прийомної сім’ї. 

        Прийомна сім’я – це сім’я або окрема особа, яка не перебуває в шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

         Особи, які створили прийомну сім’ю, отримують статус прийомних батьків, а діти – прийомних дітей.

         Прийомні батьки є законними представниками прийомних дітей і діють в інтересах прийомних дітей, зобов’язані піклуватися про їхнє здоров’я, фізичний, духовний та моральний розвиток.

ХТО МОЖЕ СТАТИ ПРИЙОМНИМИ БАТЬКАМ

Створити прийомну сім'ю можуть повнолітні та працездатні особи, за винятком:

осіб, визнаних у встановленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними;

осіб, позбавлених батьківських прав;

осіб, які були усиновлювачами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним, опіку, піклування чи діяльність прийомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу було припинено з їх вини;

осіб, які за станом здоров'я не можуть виконувати обов'язки щодо виховання дітей (інваліди I і II групи, які за висновком медико-соціальної експертної комісії потребують стороннього догляду, особи, в яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства);

осіб, які перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;

осіб, які зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;

осіб, які були засуджені;

осіб, які не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу).

Середньомісячний сукупний дохід сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, що передували місяцю звернення із заявою про утворення прийомної сім'ї не може бути менший ніж розмір прожиткового мінімуму, встановлений законом для відповідних соціальних і демографічних груп населення.

КУДИ ПОДАТИ ДОКУМЕНТИ

До служби у справах дітей  за місцем проживання.

ЯКУ ДЕРЖАВНУ ДОПОМОГУ ОТРИМУЮТЬ ПРИЙОМНІ БАТЬКИ

Державна соціальна допомога на дітей.

Надається на дитину у розмірі, що становить 2,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на дітей з інвалідністю - 3,5 розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку .

Особам, із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким встановлено інвалідність, державна соціальна допомога призначається незалежно від того, чи навчаються вони в закладах освіти, до досягнення ними 23-річного віку.

Державне грошове забезпечення

Встановлюється на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну прийомну дитину і не залежить від пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги на кожну прийомну дитину.

        За більш детальною інформацією звертайтесь до служби у справах дітей Гайворонської міської ради за адресою:  пл.Героїв Майдану,5, м. Гайворон.