ПЕРЕБУВАННЯ НЕПОВНОЛІТНІХ ДІТЕЙ З 22 ДО 6 ГОДИНИ БЕЗ СУПРОВОДУ ДОРОСЛИХ НА ВУЛИЦЯХ, ЗАКЛАДАХ ДОЗВІЛЛЯ, ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ ТА ІНШИХ ГРОМАДСЬКИХ МІСЦЯХ НА ТЕРИТОРІЇ ГАЙВОРОНСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ЗАБОРОНЕНО!

  • 398

27 липня 2021 року виконавчим комітетом Гайворонської міської ради було прийнято рішення «Про обмеження перебування неповнолітніх дітей у закладах дозвілля, громадського харчування, на вулицях та інших громадських місцях у вечірній та нічний час без супроводу батьків, або осіб, що їх замінюють на території Гайворонської міської ради».

 Міським головою неодноразово порушувалося питання належного захисту прав дітей, які проживають на території громади. З метою посилення батьківської відповідальності та попередження правопорушень, учасниками яких можуть бути діти, виконком міської ради прийняв рішення про обмеження перебування дітей в закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг або закладах громадського харчування з 22:00 до 06:00 години.  

Відповідно до  цього рішення діти молодше 16 років можуть перебувати у закладах громадського харчування та розважальних закладах у нічний час лише у присутності:

  • принаймні одного з батьків
  • іншого законного представника дитини
  • особи, яка її супроводжує і несе за неї персональну відповідальність.

Власники закладів розваг та громадського харчування з 22:00 до 06:00 години мають право вимагати у відвідувачів документи, що підтверджують досягнення ними 16-річного віку або встановлювати наявність супроводжуючого.

Усі визначені у рішенні обмеження передбачені Законом України «Про охорону дитинства».

За порушення вимог законодавства щодо порядку перебування дітей у закладах, де провадиться діяльність у сфері розваг або в закладах громадського харчування, передбачена відповідальність, як для суб’єктів господарювання, так і для батьків.

Згідно зі статтею 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення, протоколи про порушення статті 1801  КУпАП складають працівники  органів внутрішніх справ. Справи про адмінправопорушення за перебування дітей у нічний час у розважальних закладах розглядатиме суд (стаття 221 КУпАП).

Якщо виявиться, що заклад таки винний у порушенні норми статті 1801 КУпАП, на посадових осіб підприємств, установ, організацій сфери розваг або громадського харчування чекає штраф у розмірі від 20 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 340 до 850 грн). За повторне порушення протягом року — від 850 до 1700 грн.

Для батьків або законних представників дитини, які вперше притягнуті до відповідальності за статтею 184  КУпАП (невиконання обов’язків щодо виховання дітей) можуть застосувати попередження або накладення штрафу від 850 до 1700 грн.. За вчинення такого правопорушення повторно протягом року передбачено штраф від 1700 до 5100 грн.