Реалізація міської Програми по стерилізації, вакцинації та чіпуванню безпритульних собак

  • 1773

 

 

Рішенням сесії Гайворонської міської ради від 26 січня 2017 року № 513 затверджено Цільову програму регулювання чисельності безпритульних тварин в м. Гайворон на 2018-2020 роки.

Необхідність розроблення програми була викликана великою кількістю безпритульних тварин в м. Гайворон, що в свою чергу сприяє поширенню інфекційних та паразитарних хвороб серед людей, джерелом збудників яких є тварини (собаки), погіршення санітарно-епідеміологічного стану місцевості, якості життя людей, загибелі тварин та жорстокого поводження з ними.

Цільовою програмою було передбачено проведення комплексу управлінських, економічних і правових заходів, направлених на зниження чисельності безпритульних тварин у м. Гайворон  гуманними методами, а саме:

- ведення системи всебічного моніторингу з усіх питань, що пов’язані з безпритульними тваринами;

- проведення масової стерилізації безпритульних тварин з поверненням до ареалу їх попереднього перебування;

- організація вилову безпритульних тварин гуманним методом на основі новітніх технологій;

- введення системи обов’язкової стерилізації бродячих собак, які знаходяться під опікою організацій, підприємств чи установ, або у власності мешканців;

- створення притулку тимчасового перебування для безпритульних тварин;

- проведення інформаційних заходів та навчально-просвітницької роботи.

За період дії Програми заключено угоду з Ветеринарною  лікарнею на проведення стерилізації; придбано операційний стіл, електроніж, кліпси; обладнаний маніпуляційний кабінет  для операцій по стерилізації; побудовано вольєри для утримання собак на період проведення стерилізації та проходження реабілітаційного післяопераційного періоду. Слід зауважити, що ветеринарними лікарями  проводиться загальних огляд тварин, стерилізація, вакцинація та профілактичні заходи.

Протягом останніх двох тижнів працівниками Гайворонської районної державної лікарні ветеринарної медицини було простерилізовано, здійснено щеплення від сказу та прочіповано 12 безпритульних собак (такі тварини мають жовті кліпси на вухах). Загалом за весь період проведено операції по стерилізації 20-м безпритульним собакам, 4 з яких уже знайшли нові домівки. На прохання мера міста – Р. Т. Волуйка – організовано харчування тварин, які перебувають у КП «Гайворонський комунальник». Для цього щоденно доставляються продукти, які залишилися після харчування дітей у ДНЗ №5. Дякуючи волонтерам, їсти собакам є що і на вихідних. До речі, відволіктися від буденних справ, поспілкуватися із песиками та відчути себе в ролі волонтера може кожен.

Отже, завдяки Гайворонській міській раді, ветеринарній службі Гайворонського району, ГО «Молодь за чисте майбутнє» та волонтерам, дія міської Програми по стерилізації, вакцинації та чіпуванню безпритульних собак успішно продовжується. Дякуємо всім небайдужим мешканцям міста за допомогу у вирішенні вкрай важливої для всіх нас проблеми.