Зміни у законодавстві – збільшено штрафи та кримінальну відповідальність

  • 960

З 19.05.2019 р. набрав чинність Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів» (№ 2708-VІІІ від 25.04.2019), яким внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України.

Цим Законом внесено зміни до:

  • Кодексу України про адміністративні правопорушення, в якому розміри штрафів збільшено у два рази:

Ст. 65. Незаконна порубка і пошкодження дерев або  чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до шістдесятинеоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-1 020 грн.) і на посадових осіб – від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2 550-5 100 грн.).

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від шістдесяти до дев’яноста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 020-1 530 грн.) і на посадових осіб – від шестисот до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (10 200-15 300 грн.).

Ст. 65-1. Знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень вздовж берегів річок, каналів, навколо водних об’єктів, гідротехнічних споруд, на смугах відводу автомобільних доріг, залізниць та інших захисних лісових насаджень – тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-680 грн.) і на посадових осіб – від шістдесяти до дев’яноста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 020-1 530 грн.).

Ст. 66. Знищення або пошкодження підросту в лісах – тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-102 грн.) і на посадових осіб – від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (119-170 грн.).

  • Кримінальному кодексі України:

Примітку до Ст. 246. Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу. Викладено в такій редакції:

Примітка. 1. У цій статті істотною шкодою вважається така шкода, яка у двадцять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (від 19 210 грн. і більше), або інша істотна шкода, завдана навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів.

Тобто, якщо громадянин вчинив незаконну порубку дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, здійснив перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду (від 19 210 грн.), то карається штрафом від тисячі до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 – 25 500 грн.) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, вчинені у заповідниках або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах – караються штрафом від тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (25 500 – 34 000 грн.) або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

2. У цій статті тяжкими наслідками вважаються такі наслідки, які у шістдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян (від 57 630 грн. і більше.).

Тобто, незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли тяжкі наслідки (від 57 630 грн.) караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

До вище наведеної статті Кримінального кодексу України при розрахунку шкоди застосовується пункт 5 Перехідних положень Податкового кодексу України, а саме сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної підпунктом 169.1.1 пункту 169.1 статті 169 розділу IV цього Кодексу (сума соціальної пільги дорівнює 50 % від прожиткового мінімуму для працездатної особи).

Інші новини

Всі новини