Художньо-меморіальна зала творів професійного художника Миколи Федоровича Жидельова

  • 484

 

Особливою гордістю Гайворонського краєзнавчого музею є  персональна картинна галерея творів професійного художника Миколи Федоровича Жидельова.

Микола Федорович народився 3 березня 1929 році у російській глибинці, в селі Логіново Івановської області. По закінченню семирічки вступив до Івановського художнього училища, а після третього курсу  навчання у ньому перевівся до Сімферопольського художнього училища ім. Самокиша. Після служби в армії були роки навчання в інституті імені Сурікова в Москві в майстерні художників М.Н.Алексича та П.І.Суворова. Тут набув фаху графіка (дипломна робота – оформлення та ілюстрації до книги «Стара фортеця» В.Бєляєва), і в 1959 році одержав направлення на роботу в м. Кіров, обласне відділення художнього фонду СРСР. Неодноразово брав участь у виставках в Москві, Кірові та інших містах.

У 1963 році Микола Федорович з сім'єю переїздить на постійне місце проживання на Україну, в м. Гайворон, де працює художником-оформлювачем. А весь вільний від роботи час пише для себе, для душі; ходить на етюди, багато подорожує. Так, за багато років у його майстерні, збудованій на подвір’ї садиби, створено цілу галерею творів живопису і графіки.

У 1999 році у районному Будинку культури була відкрита його постійно діюча персональна галерея. На її базі, після смерті митця, створено художньо-меморіальну залу, на правах відділу районного краєзнавчого музею. Виконуючи прижиттєву волю художника, родина передала весь його спадок (понад півтори сотні творів живопису і графіки в дарунок Гайворонській громаді – у довічне безоплатне користування.

За плідну діяльність в галузі образотворчого та художньо-оформлювального мистецтва, великий особистий внесок у примноження національного культурного надбання М.Ф.Жидельову рішенням сесії Гайворонської міської ради присвоєно звання «Почесний громадянин міста Гайворон» (посмертно).

Згідно розпорядження голови районної державної адміністрації започатковано щорічний районний конкурс образотворчого мистецтва ім. Жидельова для дітей та юнацтва, який і зараз проводиться на базі КЗ «Гайворонський краєзнавчий музей» Гайворонської міської ради. Кращі роботи його переможців експонуються в художньо-меморіальній залі.

Творчості митця притаманні витонченість письма, довершеність композиції, використання всієї повноти кольорової гами для створення оптимістичного настрою, підкреслення краси й ваги буденного засобами вдало обраного ракурсу, органічного відчуття і передачі світлотіні.

 

Інші статті

Всі статті