Хрестовоздвиженська церква у селі Солгутове

  • 412

Фото без опису

Православний храм на честь Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього збудовано у 1771 році. Нині діючий цегляний Храм зведений у 1868 році на честь Різдва Христового. Кошти на це надали парафіяни і місцевий священник Драшинський. Церковної землі налічувалося 36 десятин.

Село належало графам Мошинським, Шембекам, а на початку ХХ століття генералу Бухаріну.

У 1891 році відкрили церковнопарафіяльну школу. З 1953-1954 років храм був закритий. У 1954 році його переобладнали під клуб. Церковне майно зберігалося в одній із сільських хат. Був час, коли його викрадали, але потім знаходили.

В 1995 році сільська рада, на вимогу парафіян, передала приміщення Храму, зруйноване після пожежі у 1989 році, церковній общині села. Церковне майно, що зберігалося, повернуто у храм. Обладнано вівтар, зроблено іконостас, поштукатурено стіни, укладено підлогу.

26 листопада 2001 року, в день святого Іоанна Златоуста, Хрестовоздвиженський храм було освячено, а 28 листопада      відбулося богослужіння після реставрації. Наразі відбуваються роботи по будівництву дзвіниці.

Храм є пам’яткою архітектури місцевого значення. В основі планування Храму – Хрест. Будівля є зразком класичного стилю з притаманною йому геометричною правильністю об’ємів з виразною ритмікою – повторенням елементів.

#МандруйГайворонщиною

Інші статті

Всі статті