СЕСІЯ МІСЬКОЇ РАДИ

  • 733

 

У четвер 26 жовтня було заплановане засідання двадцять п’ятої сесії міської ради сьомого скликання. Відкрив засідання міський голова Роман Волуйко.

При обговоренні порядку денного окремими депутатами було запропоновано внести до порядку денного іще два питання. Одне з них стосувалось тарифів на водопостачання, які, як вважає частина депутатів, повинні бути скасовані і розроблені заново. Другим питанням був розгляд листа Гайворонського відділу освіти стосовно виділення коштів на харчування дітей у школах.

У ході жвавого обговорення питання, які виникли на початку сесії, так і не були включені до порядку денного у зв’язку з недостатнім їх вивченням та невідповідності регламенту. Натомість питання, які були розглянуті комісіями і внесені на порядок денний, депутати не затвердили навіть з другої спроби. Тож сесія свою роботу припинила. Депутати домовились продовжити роботу після вивчення вищезгаданих питань.

Щоб зрозуміти, чому так сталось, що сесія не прийняла жодного рішення ми попросили надати коментарі міського голову Романа Волуйка, який і головував на сесії.

- Романе Тарасовичу, в чому проблема питання про звернення відділу освіти? Чому воно так і не було внесено в порядок денний?

- Почну з того, що лист був зареєстрований 23 жовтня. А бюджетна комісія відбулась уже наступного дня. Оскільки лист надійшов запізно, питання не було підготовлене іне виносилось на розгляд комісії. У свою чергу, якщо питання не опрацьоване в комісії, то й на сесію не може бути винесене. Так говорить регламент.

Більше того, я вважаю, що цифри про кількість днів харчування, вартість денного харчування, які подані в листі не відповідають дійсності. Я просив пояснити їх начальника відділу освіти Олександра Гродзіцького, але він так і не надав чіткої відповіді. Наприклад, чому діти сьогодні харчуються по шість гривень, а нам пропонується оплатити їхнє харчування по дев’ять? До того ж нам пропонується профінансувати по цій ціні жовтень, який практично минув і діти упродовж місяця харчувались…

Хочу наголосити, що міська влада не проти виділити ці кошти і ми робили це на початку року. Діти повинні харчуватисяі це однозначно. Але все має бути економічно обгрунтовано, прозоро і зрозуміло, адже це бюджетні кошти.

Як тільки цифри будуть уточнені, а питання пройде обговорення в профільних комісіях, як того вимагає регламент, воно буде включено в порядок денний чергової сесії.

- Яка ситуація із питанням про тарифи на водопостачання та водовідведення?

- Ситуація полягає в тому, що частина депутатського корпусу вважає прийняті тарифитакими, що не відповідають дійсності і вимагає їхсканування і нового формування. Слід зауважити,що при прийнятті тарифів на водопостачання та водовідведення, вивезення твердих побутових відходів була витримана уся процедура, їхбуло опубліковано в газеті «Гайворонський кур’єр»від 22 серпня 2017 року № 34 та доповнення до публікації в № 36.Упродовж обговорення?КП «Гайворонський комунальник»  враховував пропозиції та зауваження мешканців міста. А головне те, що упродовж терміну обговорення, а це більше місяця від першої публікації, зауважень та пропозицій щодо формування тарифів, економічного обґрунтування та інших питань від  сьогоднішніх ініціаторів перегляду тарифів не надходило. Економічна нерентабельність старих тарифів призводила до великих збитків підприємства у водопостачанні та водовідведенні. КП «Гайворонський комунальник»  вважає нові тарифи економічно обґрунтованими і вони мають допомогти підприємству вирішувати свої фінансові питання.  Рішенням виконавчого комітету Гайворонської міської ради  від 26 вересня 2017 року № 102 було затверджено тарифи на послуги водопостачання та водовідведенн, вивезення твердих побутових відходів.

Щодо навантаження на населення, то сьогодні ми розглядаємо можливість застосування механізму компенсації в різниці тарифів на комунальні послугидо рівня фактичної вартості послуг.Таким чином для населенняціна на водопостачання і водовідведення, вивезення твердих побутових відходів частково маєкомпенсуватись з міського бюджету.

А щодо невнесення питання на сесію – як і в попередньому випадку, немає протоколу профільних комісій та їх рекомендацій.Це також дуже важливе питання життєдіяльності міста і воно має бути ретельно вивчене і підготовлене. Як головуючий, я не маю права вносити питання на сесію, поки вони не пройшли обговорення в комісіях.

- На порядок денний було винесено п’ять питань і вони не були вирішені. Що важливого залишилось без розгляду?

- Одне з головних питань було бюджетне. Так зокрема ми мали прийняти субвенцію з державного бюджету у розмірі одного мільйона гривень на ремонт системи водопостачання в місті. Ця субвенція – результат нашої наполегливої праці з розробки проектів, доведення необхідності їх реалізації. Але вони нівелюються тим, що депутати не проголосували за початок роботи.Якщо ми не приймемо і не освоїмо дані кошти до кінця поточного року, то вони повернуться в держбюджет.

Не розглянутими залишились більше півсотні земельних питань. Тих питань, на вирішення яких чекають десятки гайворонців.

- Коли сесія все ж продовжить свою роботу?

- Як тільки депутати в комісіях дійдуть згоди стосовно вищевказаних спірних питань і подадуть свої обґрунтовані пропозиції.

- Дякуємо за розмову!

  •