НАРУГА НАД ПАМ’ЯТТЮ

  • 603

 

 

Новорічні свята – це безперечно, час, коли люди намагаються відпочити, повеселитися. Але все має міру і межу. На жаль дехто з наших громадян такої межі і міри не знає чи не відчуває. Результатом цього є те, що маємо в сквері Перемоги – напівзруйнована скульптура солдата, що встановлена біля могил 11-ти радянських воїнів та 43-х партизан. Невідомі відбили чи відірвали руку скульптури та лавровий вінок. Ніякими словами неможливо охарактеризувати такий вчинок, окрім як варварство, дикість, вандалізм… Це здійснили нелюди, в яких немає майбутнього, адже вони не шанують свого минулого. Минуле – це тисячі загиблих земляків, які віддали свої життя у боротьбі з фашистами у Другій Світовій війні заради того, щоб ми могли жити на своїй землі, щоб міг на ній жити і той, хто поглумився над скульптурою біля могил воїнів.
Реагуючи на даний випадок відділом культури РДА було створено комісію, в яку увійшли директор краєзнавчого музею О.Хлевнюк, секретар міської ради О. Ковтонюк, депутат міської ради А. Запорожець, начальник відділу архітектури і містобудування та ЖКГ району Ю. Бевзенко, методист з охорони нерухомих пам’яток археології, історії та монументального мистецтва відділу культури, туризму та культурної спадщини РДА. І. Соколюк. Понівечену скульптуру було оглянуто, складений відповідний акт.
Міськвиконком звертається до гайворнців і гостей міста з проханням - якщо ви стали свідком цього ганебного вчинку - повідомте про це правоохоронні органи. 
Сквер Перемоги міста Гайворон є об’єктом, де поєднані меморіали жертвам Чорнобильської катастрофи, воїнам інтернаціоналістам, знаходяться місця поховань загиблих воїнів Другої Світової війни, а також є зони для відпочинку молоді, дітей – дитячий майданчик, алеї тощо. Це потрібно усвідомлювати при виборі місць для розваг. Адже під плитами з іменами, які лежать навколо меморіалу – могили воїнів, це, фактично, кладовище. І вести себе тут потрібно відповідно. Для розваг є інші зони парку. Але розваги – це не руйнація і засмічення усього, що робить для громади міська влада.
Акт вандалізму стосовно скульптури воїна – є наругою над пам’яттю сотень, тисяч загиблих земляків, які визволяли нашу землю від фашистів, визволяли для нас. Нам має бути соромно за деяких своїх представників, які такими діями паплюжать пам’ять своїх дідів і прадідів. Закликаємо правоохоронців знайти винних, гайворонців – бути свідомими, шанувати історію, вандалів – бути людьми.

Міськвиконком.