Стихійна торгівля – небезпека для здоров’я!

  • 806

Фото без опису

З настанням весняно-літнього періоду неодмінно зростає кількість місць стихійної торгівлі продуктами харчування на тротуарах вулиць міста. Попри те, що придбані з рук продукти харчування не відповідають санітарним нормам, люди часто ігнорують ці застереження, вважаючи, що такі продукти дешевші і свіжіші, від господаря, а не від перекупників, та й заощаджується час на відвідини ринку чи супермаркету.

Продукти, які продаються з землі, можуть викликати різноманітні шлункові захворювання. Лікарі взагалі забороняють споживати продукцію з стихійних ринків, а контролюючі органи здійснюють рейди, аби розігнати торговців. Якщо ж купівля овочів та фруктів на ринках – справа більш-менш прийнятна, то молочних продуктів, м’яса, риби в спекотні дні – м’яко кажучи, ризикована.

Відповідно до пункту 5.7 «Ветеринарно-санітарних правил для ринків» молоко, масло, сметана, сир повинні доставлятися для продажу в чистому посуді (скляному, глиняному, глазурованому, алюмінієвому, емальованому), щільно закритому кришками. Тільки такий посуд можна якісно очистити, помити миючими засобами, ретельно сполоснути проточною водою, обмити окропом, прокип’ятити, обробити парою. Продукти в цьому посуді довше залишатимуться свіжими і будуть безпечнішими для споживання.

Але дуже часто продавці нехтують цією вимогою і реалізують молокопродукти в пластикових пляшках з-під води, солодких газованих напоїв, що є небезпечно для здоров’я людей.

Пластик із часом починає виділяти токсичні речовини, які потрапляють до харчових продуктів та можуть викликати серйозні несумісні з життям захворювання. Ось чому одноразовий посуд не передбачає повторного використання.

Слід пам’ятати, що пластикові пляшки після вживання напою потрібно піддавати утилізації, наприклад, здавати у пункти прийому вторинної сировини.

Якщо цих аргументів недостатньо, не зайве подумати про походження пляшок, в яких продукти вже стоять на прилавку. Якими б чистими вони не виглядали зовні, невідомо, з якого смітника їх принесли і хто до них торкався, з чим вони контактували.

Також варто нагадати вуличним торговцям, що розміри адміністративних штрафів, за порушення Правил благоустрою відповідно до ст.152 КпАП становлять від 340 до 1700 гривень. Тож звертаємось до всіх жителів міста: Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі. Застерігаємо всіх від небезпеки, яка пов’язана із вживанням цих небезпечних продуктів. Купуйте якісні продукти харчування на ринках та в продовольчих магазинах. Адже якщо ніхто не купуватиме товари на стихійних ринках – то відповідно й останні зникнуть. Будьте свідомими і здоров’я Вам!