ШКОЛЯРІ ВІДКРИЮТЬ ДЛЯ СЕБЕ УКРАЇНУ

  • 622

Саме під таким девізом в нашому районі та у всій державі  стартував проект «Відкривай Україну», який стартував 26 вересня у маленьких містах, населення яких складає від 10 тисяч до 250 тисяч осіб.

Організатор проекту Фундація соціальних ініціатив «З країни в Україну» взяла за мету – змінити старі традиції шкільної освіти, створити середовище для розвитку підлітків, навчити дітей власноруч і командно творити позитивні зміни у своєму маленькому містечку.

Освітній проект "Відкривай Україну" - гейміфікований онлайн курс, який містить завдання і навчальний контент і має характер квесту, під час якого учасники в реальному житті створюють проекти, що покликані змінити їх життя.

З цієї нагоди в ЗОШ №1 міста Гайворона відбулась презентація проекту, яку провів міський координатор проекту – Володимир Ткач,  педагог-організатор ЗШ І-ІІІ ст. На презентацію були запрошені педагоги-організатори шкіл міста, найактивніші учні, представники районного відділу освіти, міський голова Роман Волуйко.

На самому початку заходу усім учасникам презентації було продемонстровано відеоролик, яки розповідає про мету і напрямки проекту.

Як розповів міський координатор, до участі в проекті запрошуються учні 7-11 класів загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів. Діти відкриють для себе: роботу в команді, зможуть системно та критично мислити, навчаться працювати з ідеями, опанують проектний менеджмент та ознайомляться з іншими цікавинками, які неодноразово знадобляться їм у дорослому житті. Але спершу необхідно прийти на презентацію проекту в своєму місті, зареєструватися на платформі: vidkruvai.com.ua та дочекатися подальших інструкцій. Реєстрація відбувається в два етапи – особистісна та командна.

Представляти інтереси своєї школи може лише одна команда, яка складається з 16 осіб – по 3 учня з 7, 8, 9, 10, 11 класів та вчителя-модератора, якого обирають діти.

На наступному етапі учні демонструватимуть свої відкриті та приховані таланти у реалізації шкільного проекту. Це може бути що завгодно – створення зоокуточку, шкільної газети, розмалювання лав у стилі «арт», приведення до ладу спортмайданчика та багато інших креативних ідей. На наступному етапі зі своєї альма-матер, діти вийдуть у місто, аби змінити світ і себе на краще.

Як шкільний, так і міський проекти втілюються за обраними напрямками, які можуть змінюватися: навколишнє середовище, здоровий спосіб життя, урбаністика, культура і мистецтво, соціальний та медійний напрямки.  Усі учасники,  разом із вчителем, отримають сертифікат по закінченню 2-х етапів навчання.

Команди, які справляться з поставленим завданням, презентують свої проекти у півфіналі, який пройде в кожному обласному центрі нашої країни.

Кращі з кращих потраплять до фіналу, який відбудеться в серці України – Києві, де учасники отримають п'ятиденний тренінг,  спробують себе у написанні заявки на міні-грант. П’ять команд-переможців чекає стажування за кордоном, перспективні команди отримають міні-гранти, решта щасливчиків отримають цінні призи.

За кроками дітей спостерігатиме вся Україна на інтерактивній?платформі vidkruvai.com.ua. Саме сюди буде завантажуватись уся інформація про хід виконання проектів.

Усі учасники презентації, як діти, так і педагоги, дуже зацікавились проектом, який дасть їм змогу вчитися реалізовувати власні плани, досягати поставленої мети і таким чином змінювати на краще  свою школу, своє місто.

Насамкінець презентації координатор проекту В. Ткач та міський голова Роман Волуйко підписали меморандум про співпрацю в реалізації проекту в місті.

Міський голова у свою чергу побажав усім учням бути активними і вже сьогодні починати роботу в створенні проекту, реєстрації учасників. Адже це великий досвід, який допоможе їм у майбутньому.

 

Олександр ГЕРАСИМЧУК.

На знімках: під час презентації.