?ГАЙВОРОНЦІ ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ ВИШИВАНКИ

  • 816

Традиції

ГАЙВОРОНЦІ ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ ВИШИВАНКИ

Всесвітній день вишиванки – міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня. Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен українець одягає вишиванку й виходить у ній на роботу, в університет, школу чи садочок.
Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже упродовж наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня. До нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.
Гайворонці хоч і поодиноко, але теж цього дня вдягали вишиванки на роботу, на навчання і просто так. З нагоди свята районний Будинок культури організував святковий концерт. Художні колективи РБК співали пісні, присвячені споконвічній українській традиції вишивання.
Вихованці хореографічного колективу «Драйв» під керівництвом Іванни Сердюк представили глядачам, що зібрались на площі біля РБК, тематичні танці «Україна моя» і зворушливий танець з рушниками. Дуже емоційну і щиру пісню про вишиванку публіці подарували вихованці ДНЗ «Веселка».
Трішки підвела погода і дощик змусив перенести концерт до фойє Будинку культури. Тут святкова програма для гостей продовжилась. Серед тих, хто прийшов на свято у вишиванці були розіграні призи. Діти розважались у веселих конкурсах, звучали пісні, аматори сцени танцювали і тішили глядачів. Ведучі розповідали про історію і традиції вишивання українського народу.
Для охочих більше дізнатись про вишивання краєзнавчий музей представив виставку. Для тих, хто хотів спробувати себе, вишивальниці нашого міста  проводили майстер-клас. На святі вишиванки кожен знаходив для себе те, що хотів. Свято закінчилось, але це аж ніяк не означає, що вишиванку одягати не потрібно. Кожен може одягти її будь-коли. У вишивці схований наш, український, національно–культурний код. І вдягаючи вишивану сорочку ми наближаємось до таємниць нашої історії, культури, духовності.

Олександр ГОРОБЕЦЬ.

На знімках: під час свята вишиванки.