Доступна трирівнева безоплатна психологічна допомога для ветеранів та членів їх сімей

  • 56

Фото без опису

Порядком та умовами надання психологічної допомоги ветеранам війни, членам їх сімей та деяким іншим категоріям осіб, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2022 р. № 1338 (далі – Порядок та умови), Мінветеранів удосконалено спосіб організації та надання послуг із психологічної допомоги, яким передбачено трирівневу систему надання психологічної допомоги ветеранам війни та визначено механізм надання безоплатної психологічної допомоги для ветеранів та членів їх сімей.

Перший рівень – соціально-психологічна підтримка та супровід. Другий рівень – психологічна допомога. Третій рівень – комплексна медико-психологічна допомога, яка надається мультидисциплінарними командами мінімум з чотирьох фахівців (1 лікар-психіатр та 3 психотерапевти/психологи). На другому та третьому рівнях Мінветеранів відшкодовує надавачам вартість наданих послуг.

Психологічна допомога доступна у різних формах та форматах – індивідуальне, сімейне, групове консультування, наживо та дистанційно.

Для максимальної доступності послуги із психологічної допомоги та своєчасного отримування такої послуги Мінветеранів було розроблено Реєстр суб’єктів надання послуг із психологічної допомоги для ветеранів і членів їх сімей (далі – Реєстр). Відповідно до пункту 16 Порядку та умов психологічна допомога другого і третього рівня надається суб’єктами надання послуг та фахівцями із надання послуг, інформація про яких включена до Реєстру.

Отримувачами безоплатної психологічної допомоги можуть бути особи, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, члени сімей таких осіб (дружина (чоловік), малолітні, неповнолітні та повнолітні діти і батьки), постраждалі учасники Революції Гідності та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни і члени сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Для отримання психологічної допомоги першого рівня отримувач послуг може звернутися безпосередньо до суб’єкта надання послуг, визначеного пунктом 11 Порядку та умов, структурного підрозділу з питань ветеранської політики та/або структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, центру надання адміністративних послуг.

Для отримання психологічної допомоги другого рівня отримувач послуг може звернутися безпосередньо до суб’єкта надання послуг або за наявності технічної можливості звернутися до Мінветеранів із заявою в електронній формі через Єдиний державний реєстр ветеранів війни або Єдиний державний вебпортал електронних послуг чи його мобільний додаток (Дія).

Підставою для отримання послуг із психологічної допомоги, яка надається суб’єктом надання послуг на другому та третьому рівні психологічної допомоги, є:

  • направлення лікаря з надання первинної медичної допомоги, якому отримувач послуг подав декларацію про вибір лікаря, або направлення лікуючого лікаря в разі надання психологічної допомоги одночасно з наданням медичної допомоги в стаціонарних умовах;
  • особисте звернення отримувача послуг.

Під час першого звернення до суб’єкта надання послуг (крім звернення за екстреною психологічною допомогою, психологічною допомогою першого рівня) отримувач послуг звертається з письмовою заявою, яка складається ним у довільній формі, або надає направлення та пред’являє оригінали документів, визначених пунктом 42 Порядку та умов.

Також, інформуємо про проєкт Мінветеранів «MARTA» (Mental Adaptation and Rehabilitation Tools and Analysis ), де користувачі мають можливість анонімно та самостійно провести перевірку свого психічного здоров’я та отримати рекомендації з його поліпшення. Ознайомитись можна за посиланням: https://marta.mva.gov.ua/.  З метою доступності ветеранам війни та членам їх сімей щодо можливості отримання кваліфікованої безоплатної психологічної допомоги Мінветеранів на ресурсі MARTA розміщено переход з ресурсу MARTA на інші ресурси, зокрема на суб’єкти надання послуг із психологічної допомоги, які включені до Реєстру.