Чи може кухар підвищити кваліфікацію з використанням  ваучера?

  • 75

Фото без опису

 

Так, може. Для більш повної відповіді інформуємо про наступне.

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 03.02.2021 № 210 затверджено професійний стандарт «Кухар». Ним передбачені професійні кваліфікації кухаря 3-го, 4-го, 5-го та 6-го розрядів.

Стандартом передбачено, що однією з умов допуску до роботи за професією є наявність документа, що підтверджує повну або часткову кваліфікацію за професією «Кухар». Таким документом може бути диплом кваліфікованого працівника за цією професією. Професійне навчання може проводитися в професійних навчальних закладах або в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.

Отримати 4-й, 5-й або 6-й розряди можуть послідовно кухарі 3-го розряду шляхом підвищення кваліфікації та за наявності певного досвіду роботи.

Стандартом також передбачено, що кухарі мають підвищувати кваліфікацію не рідше ніж один раз на 5 років.

Підвищення кваліфікації може проводитися за рахунок коштів самого кухаря або його роботодавця.

Слід зазначити, що якщо кухар належить до однієї з категорій громадян, що мають право на отримання ваучера, то його підвищення кваліфікації у закладі освіти може бути оплачено Державною службою зайнятості. 

До переліку професій, спеціальностей, для навчання за якими може бути виданий ваучер, належить, серед іншого, професія кухаря.

Примітка. Ознайомитись з переліком закладів освіти, де можна пройти навчання з використанням ваучера можна на вебсторінці Міністерства освіти і науки України: http://surl.li/flnjoh   

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості