У ФОКУСІ УВАГИ – БЕЗПЕКА ТА ГІГІЄНА ПРАЦІ

  • 25

Фото без опису

 

 

28 квітня Всесвітній день охорони праці і цьогорічний девіз: Вплив зміни клімату на безпеку та гігієну праці. Забезпечення безпечної та здорової праці в умовах зміни клімату – це важливе завдання, яке потребує спільних зусиль, адже зміна погодних умов безпосередньо впливає на сферу праці, особливо на безпеку та здоров’я працівників.

Але зміна клімату, спричинена людиною, є одним з основних факторів, що трансформують світ праці. Забруднення повітря від видобутку вугілля, наприклад, безпосередньо впливає на здоров’я шахтарів, але й також має побічний вплив на здоров’я працівників інших галузей навколо них, а також на здоров’я більшої частини населення. У той час як зростання зелених робочих місць і галузей сприятиме розвитку суспільства з низьким рівнем викидів вуглецю і може зменшити небезпечну роботу в таких традиційних галузях, як видобуток корисних копалин, такі робочі місця також можуть призвести до виникнення невідомих ризиків, таких як вплив хімічних речовин у галузі переробки.

Також існують такі професійні ризики, як забруднення повітря, екстремальні погодні явища, тепловий стрес, ультрафіолетове випромінювання, великі промислові аварії, тож окрему увагу необхідно приділити саме підвищеному впливу хімічних речовин.

Крім того, психосоціальні ризики, стрес, пов’язаний з роботою, та неінфекційні захворювання викликають велике занепокоєння для багатьох працівників у всіх частинах світу. Водночас, багато працівників залишаються під загрозою постійних ризиків нещасних випадків, пов’язаних із роботою чи професійних захворювань, і важливо не забувати про ці групи населення, оскільки світ праці продовжує трансформуватися. Необхідно приділяти більше уваги зв’язкам між безпекою та гігієною праці та здоров’ям суспільства, зміцненню здоров’я, профілактиці та лікуванню нових психосоціальних ризиків, порушень психічного здоров’я та неінфекційних захворювань.

Саме з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням, проводять заходи і в Україні, яка підтримує ініціативи Міжнародної організації праці, адже попереду нас чекає багато нових викликів, пов’язаних із питаннями безпеки та гігієни праці.

 

Ольга ЯНЧУК, заступник начальника управління – начальник відділу

профілактики та розслідування нещасних випадків

управління контрольно-перевірочної роботи головного управління

Пенсійного фонду України в Кіровоградській області