4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку

  • 112

Фото без опису

Щорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, який було засновано у 2000 році на першому Всесвітньому саміті по боротьбі з онкологічними захворюваннями у Парижі.

Підписана керівниками держав та провідних медичних центрів Паризька хартія боротьби з раком об'єднує науковців, практикуючих лікарів, громадськість та державні органи задля перемоги над однією з найнебезпечніших патологій - раком!

Головною метою проведення Всесвітнього дня боротьби проти раку є:

  • Підвищення обізнаності про рак як про одне із найстрашніших захворювань сучасної цивілізації.
  • Привернення уваги суспільства до запобігання, виявлення, лікування злоякісних новоутворень.
  • Формулювання завдань, що стоять перед світом у боротьбі з онкохворобами.

Актуальною темою Всесвітнього дня боротьби проти раку у 2022–2024 роках є усунення прогалин у догляді.

У всьому світі найбільша кількість чоловіків помирає від наступних п’яти видів раку (в порядку зменшення кількості): раку легень, шлунку, печінки, ободової і прямої кишки та стравоходу, а жінок – від раку грудей, легень, шлунку, прямої та ободової кишки і шийки матки.

Одна п’ята частина всіх ракових захворювань у світі розвивається у результаті хронічної інфекції. Так, наприклад, вірус папіломи людини (ВПЛ) викликає рак шийки матки, а вірус гепатиту B - рак печінки. Вживання тютюну є найзначнішою окремою причиною раку, якій можна запобігти. Більше 20% смертей від раку пов’язані із вживанням тютюну. У країнах, що розвиваються, до 20% випадків смерті від раку можна уникнути шляхом імунізації проти вірусу гепатиту В і вірусу папіломи людини. А такі види раку, як рак молочної залози, рак шийки матки та рак товстої і прямої кишки є виліковними у разі їх раннього виявлення та належного лікування. Тож лікарі вкотре нагадують про те, що згідно з оцінкою фахівців, близько третини всіх випадків раку у дорослих людей пов'язані з повсякденними звичками, які ми у змозі контролювати.

Щогодини в Україні реєструють понад 20 нових випадків захворювань на рак, а помирає 10 людей. Онкологічні захворювання – на другому місці після серцево-судинних, щороку забирають життя 90 тис. українців, 35% з яких є у працездатному віці.

9 СПОСОБІВ ЗНИЗИТИ РИЗИК РОЗВИТКУ ЗЛОЯКІСНИХ ПУХЛИН:

1. Відмовтеся від куріння заради профілактики раку. Дослідження, результати якого з'явилися недавно в «Журналі американської медичної асоціації», показує, що відмова від 10  сигарет у день зменшує ризик розвитку раку легенів на цілих  27%!  Слід також знати, що близько  3000  випадків раку легень щороку, пов'язані із пасивним курінням. Науково доведено, що вдихання тютюнового диму збільшує ризик також і інших злоякісних пухлин.

2. Позбавтеся від зайвої ваги. Із ожирінням пов'язано близько 14% випадків загибелі від раку і більше 3% нових випадків злоякісних пухлин щорічно. Ожиріння пов'язане з найрізноманітнішими видами раку, включаючи рак стравоходу, підшлункової залози, жовчного міхура, молочної залози, матки і нирок.

3. Більше руху. Численні дослідження показують, що всього лише 30 хвилин помірних вправ кожен день допомагають знизити ризик раку на 30-50%.

4. Наповніть раціон харчування рослинними продуктами. Якщо ви задалися метою скоротити ймовірність появи злоякісних пухлин, то будьте готові до харчування переважно рослинною їжею, особливо некрохмалистими овочами та фруктами. 2/3 тарілки під час кожного прийому їжі повинні займати овочі, фрукти, бобові та цільнозернові продукти (хліб і злакові). Частину тарілки можна заповнити рибою, пісним м'ясом і молочними продуктами із невеликим вмістом жиру (наприклад, творогом або сиром).

5. Відмовтеся від алкоголю. Зловживання алкоголем збільшує ризик розвитку раку. При цьому ефект дозозалежний: чим більше ви п'єте, тим вище ризик появи злоякісної пухлини, особливо ротової порожнини, гортані, стравоходу і шлунку. У поєднанні із курінням ризик збільшується в рази. Що ж робити? У звіті AICR та Американського товариства по боротьбі з раком рекомендується обмежити споживання алкоголю: жінкам можна в день випивати не більше однієї дози, а чоловікам - не більше двох доз. При цьому одна доза алкоголю відповідає 0,5 л пива, половині келиха вина (100 мл), чарці горілки, 30-40 г віскі або іншого міцного напою.

6. Позбавтеся від стресу. Рекомендується виробити для себе здорові способи боротьби зі стресом, такі як фізичні вправи, медитація або ведення особистого щоденника.

7. Не нехтуйте обстеженням. Для того, щоб вирішити, який метод обстеження підходить саме вам, поговоріть із вашим сімейним лікарем. Обговоріть із ним фактори ризику, наявність ракових пухлин у членів сім'ї та симптоми, що вас турбують.

8. Якомога ретельніше вивчіть історію захворювань в сім'ї. І якщо виявиться, що хтось у вашій родині хворів на рак, обстежуйтесь у профільних фахівців із профілактичною метою щорічно.

9. Профілактичні огляди. Проходьте регулярні медичні огляди, звертайтесь за консультаціями та проходьте обстеження в Гайворонській міській лікарні, за попереднім записом, по направленню сімейного лікаря.

Ніколи не дозволяйте хворобі контролювати вас або ваше життя, тому що ви обдаровані силою волі боротися!