ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОГРАМА МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ'Я "ТИ ЯК?"

  • 593

Фото без опису

Часто ми забуваємо про себе, свої потреби, бажання, мрії… Відкладаємо життя на потім, монотонно виконуємо одну й ту ж роботу. На запитання: "Ти як?", відповідаємо: "Нормально". Піклуватися про своє психологічне здоров’я життєво необхідно, незалежно від обставин, віку, статі чи професії. Особливо важливо підтримувати у важкий воєнний час наших найменших громадян – дітей.

Упродовж січня 2023 року-лютого 2024 року у закладах освіти громади пройшли заходи у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я "Ти Як?". Під час проведення заходів учні дізналися як боротися зі стресом,  вчилися пізнавати себе та своїх однолітків, ефективно та толерантно спілкуватися і співпрацювати у команді. Цікавими і змістовними були такі заходи, як: класні години та години спілкування: "Я піклуюсь про своє здоров'я",  "Подаруй мені посмішку", "Етика взаємодії у період стресу", "Подарунок другу", "Ментальне здоров’я", "Що робити для збереження психічного здоров’я", Життя без стресу", "Моє безпечне місце поруч з тим, хто мене підтримує"; бесіди  з елементами тренінгу "Ментальне здоров´я, як його зберегти?" , "Турботливе спілкування у сім'ї і серед однолітків"; тренінгові заняття "З турботою про себе та про інших", "Потреби і бажання. Як досягати поставлених цілей", "У чому виявляється унікальність людини?".

Учні навчалися технікам піклування про себе та інших, відновлення та зміцнення свого здоров’я через такі заняття, як "Відповідальність як складова ментального здоров’я", "Самодопомога Плюс".

Також у закладах освіти, в доступних для здобувачів освіти місцях, розміщені плакати з QR-кодами Всеукраїнської програми ментального здоров’я "Ти як?", а також роздруковані інформаційні матеріали (листівки) щодо даної Програми.

Ментальне здоров’я розглядається як стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та зробити свій внесок у суспільне життя. У Солгутівській сільській бібліотеці було організовано зустріч з психологом Захаренко О. С. на тему "Коли емоції б’ють через край". Учасники зустрічі взяли участь у різноманітних вправах, таких як "Кольорові емоції", "Емоції у склянці", "Австралійський дощ", "Асоціації", і обмінялися побажаннями. Крім того, вони вивчили методи протистояння стресу та збереження психічного спокою, додаючи до своєї скарбнички прості, але ефективні поради.
 

На засіданні Батьківського клубу "Психологічне здоров’я в умовах війни" лікар нарколог-психіатр КНП "ЦМЛ" Мельник Л. О. наголосила, що вплив війни охоплює не лише дорослих, а й дітей, тому важливо бути уважними до себе та своїх близьких, особливо в дрібницях.

Червоненська філія провела інформаційну годину "Як допомогти дитині, яка перебуває в стресі". На заході розглядалися найважливіші аспекти. Бібліотекар Цимбал І.О. пояснила, як працює мозок дитини у стресових ситуаціях. Далі було розглянуто причини стресу та його симптоми у дітей. Увага також була приділена темі надання допомоги дитині у подоланні стресу. Усім учасникам роздали друковані пам'ятки "Як побороти негативні емоції під час війни".

На останньому засіданні клубу "Жінка - мати, господиня" тема "Батьківські навички. Підтримка дітей у подолані стресів" привернула увагу читачів Хащуватської бібліотеки №14. Бібліотекар Серебринська І.І. представила присутнім посібник "Батьківство без стресу", розроблений та випробуваний в рамках проекту "Розвиток виховного потенціалу батьків та осіб, які їх замінюють". Учасники заходу отримали інформацію, що позитивне батьківство є результатом взаємодії між батьками і дітьми.

В рамках програми "Психічне/ментальне здоров'я дітей та учнівської молоді в Україні 2023-2024 року" відбулося засідання клубу "Жінка - мати, господиня" у Бандурівській бібліотеці №2. Година спілкування з завідуючою Бандурівським ФАПом зосередила увагу на питаннях психічного здоров'я дітей та молоді. Присутні обговорили суть ментального здоров'я та визнали, що турбуватись про нього не менш важливо, ніж про фізичне здоров'я.

Година спілкування "Здоров'я під час війни" відбулася у Казавчинській бібліотеці №8, де було розглянуто значення ментального здоров'я для стабільного психічного стану дітей. Учасники заходу взяли участь у настільних іграх та обговорили загадки на тему мінної безпеки.

На інформаційній годині "Корисні поради від А до Я" в Тополівській бібліотеці №13 бібліотекар Клімкіна Г.М. та завідуюча філією Тополівського клубу поділились порадами та обговорили ситуації, пов'язані з поведінкою дітей під час війни. Заходу взяли участь 15 дітей різних вікових категорій.

Червоненька філія приєдналась до Всеукраїнської програми ментального здоров'я "Як ти?" і провела інформаційну годину "Як ти? Історія стійкості". Учасники поділилися своїми переживаннями та психологічним станом у період війни, а бібліотекар дала загальні рекомендації для підтримки та розв'язання психологічних проблем.

Берестягівська бібліотека №3 провела годину корисних порад "Ментальне здоров'я: як його зберегти". Учасники обговорили концепцію ментального здоров'я, ознайомилися зі статтями та книгою І. Томана "Як удосконалювати самого себе", а також обмінялися власним досвідом самовладання та стресостійкості. Захід сприяв усвідомленню внутрішніх психологічних конфліктів та надав корисних порад для самопідтримки.