Повернемо назви – повернемо Крим

  • 123

Фото без опису

Упродовж останніх трьох століть Кримський півострів зазнав масштабної русифікації та радянізації, що яскраво відображається саме у перейменуванні різних географічних назв.

Перш за все, російська влада у різні часи робила це для того, аби знищити культуру, мову та історію корінних народів України – кримських татар, караїмів та кримчаків, а також їх зв’язок з рідною землею. В Криму були перейменовані тисячі історичних назв населених пунктів та географічних об’єктів, наприклад, Акмєсджіт став Сімферополем, Ак’яр – Севастополем, а Ічкі – Совєтським.

Сьогодні надважливо працювати над відновленням історичної топонімії Криму, яка має величезне значення для встановлення справедливості щодо насильницькі депортованого кримськотатарського народу, для якого життєво важливим є збереження своєї ідентичності та історії. Більше того, відновлення історичних топонімів у Криму – це важливий крок для деокупації Криму та нашої перемоги.

Саме тому Кримськотатарський Ресурсний Центр та Меджліс кримськотатарського народу розпочинають нову інформаційно-адвокаційну кампанію – «Повернемо назви – повернемо Крим», у межах якої ми розповімо:

– коли були перейменовані історичні топоніми в Криму?
– як рф використовує топоніміку в інформаційній війні?
– чому важливо відновити історичні топоніми в Криму для корінних народів України, для України як держави, для міжнародної спільноти?
– які є існуючі інструменти відновлення історичних топонімів в Криму?

Про ці та інші теми ми будемо розповідати на нашому сайті та у наших соцмережах щосереди.

Друзі, сподіваємося, що ця кампанія знайде відклик у вашому серці, адже хто, як не ми знає, що назва має значення…

Кампанія реалізується за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Ці плакати були розроблені активістами та волонтерами КРЦ, а набули свого професійного вигляду завдяки українському художнику Андрію Єрмоленку.