ОБЕРЕЖНО:ГРИП

  • 73

Фото без опису

З початком холодної погоди розпочався сезон захворюваності людей на грип, гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), в тому числі на коронавірусну хворобу (COVID-19).

ГРВІ, грип та COVID-19 - це респіраторні захворювання, що викликаються різними вірусами, залишаються актуальною медико-соціальною проблемою та зберігають такі характеристики епідемічного процесу, як масовість, сезонність та багаторічна циклічність.

Джерелом інфекції є хвора людина. Особливо заразний хворий у розпал хвороби, в гарячковому стані. Механізм передачі інфекції – повітряно-крапельний, контактно-побутовий.

Віруси наздоганяють нас у найбільш невідповідний час, тому будь-якими способами ми намагаємося якомога швидше привести себе у форму. На жаль, наші дії не завжди правильні. Тож, щоб зберегти здоров’я і не дати застуді зруйнувати плани, дуже важливо дотримуватися основних правил профілактики респіраторних захворювань.

Зміцнюйте імунітет. Помірні фізичні навантаження, прогулянки на свіжому повітрі, правильне, збалансоване харчування та здоровий сон роблять імунітет людини сильним та запобігають як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.

Щорічна вакцинація - найкраща профілактика вірусних захворювань. Вакцина зменшує ризики захворіти чи отримати серйозні ускладнення внаслідок хвороби. Найкращий час для щеплення - напередодні епідсезону. Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж усього сезону. Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей запобігти смертельним наслідкам хвороби.

Дотримуйтеся повітряно-теплового режиму в приміщеннях. Із початком опалювального сезону повітря вдома та в офісі стає сухим. Від цього пересихає слизова носа, що знижує її захисні властивості. Щоб повернути її стан в норму, зволожуйте порожнину носа, пийте більше води, провітрюйте приміщення, у якому перебуваєте, проводьте частіше вологе прибирання приміщень із застосуванням дезінфікуючих засобів, щоб не залишати навколо себе активні віруси.

Не контактуйте з хворими. В період захворювань потрібно відмовитися від рукостискань і вітальних поцілунків, уникати близького контакту з усіма, хто має гарячку та кашель. І хворим, і здоровим варто носити засоби індивідуального захисту, які закривають ніс і рот, щоб захистити себе чи оточуючих від зараження.

Часто мийте руки з милом та обробляйте дезінфекційними засобами (антисептиками). Виконуючи всі ці правила, ви допоможете організму відбити атаку вірусів.

Якщо відчуваєте симптоми респіраторного захворювання, обмежте контакти з іншими людьми і використовуйте захисну маску для обличчя (її слід регулярно заміняти/знезаражувати) та якнайшвидше зверніться до лікаря.