ЗАХИСТ ПРАВ ТА ПІДТРИМКА ПОСТРАЖДАЛИХ: РОЛЬ МОБІЛЬНОЇ БРИГАДИ У СПРАВІ ПРОТИДІЇ НАСИЛЬСТВУ

  • 110

 

Фото без опису

На території Гайворонської громади функціонує мобільна бригада соціально-психологічної підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, яка діє за підтримки Гайворонської міської ради та Благодійної організації «Благодійний фонд «Безпечне майбутнє» в рамках реалізації проекту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) «Швидке реагування в Кіровоградській області для задоволення потреб дітей та їхніх опікунів, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок війни в Україні».

З метою надання соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства нещодавно було здійснено виїзд мобільної бригади на території сіл Бандурове, Покровське та Соломія у складі психолога та фахівця із соціальної роботи КЗ «Гайворонський міський центр соціальних служб» у співпраці із службою у справах дітей та інспектором ювенальної превенції відділення поліції №1 (м. Гайворон) Голованівського РВП.

Постраждалі від домашнього насильства отримали роз’яснення про їхні права, визначені законом, та про можливості отримання допомоги, були проінформовані про послуги - соціальні, медичні, психологічні, правові - які постраждалі можуть отримати для подолання наслідків насильства та про місця їхнього отримання.

Проблема домашнього насильства нерідко замовчується. Насамперед це відбувається через культурні стереотипи щодо «традиційних» гендерних ролей у сім’ї та суспільстві в цілому. Багато людей не хочуть говорити про свою проблему через соціальний тиск, страх осуду та неприйняття. Також насильство часто сприймають як звичну частину сімейного життя - ніби побиття чи цькування у родині є приватною справою. Крім того, деякі люди можуть не знати про масштаб проблеми домашнього насильства, його наслідки, можливі шляхи протидії та боротьби з ним.

Саме тому серед сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах мобільною бригадою було проведено інформаційно-просвітницьку діяльність щодо форм, проявів та наслідків насильства.

Мовчати про насильство чи толерувати його не можна. У цих випадках у пригоді стануть спеціалісти мобільних бригад. Вони не тільки підтримають, а й допоможуть знайти вихід зі складних життєвих ситуацій.

Допомогу можна отримати зателефонувавши за номером 096 136 89 30 або звернутися за адресою: м. Гайворон, вул. Великого Кобзаря, 20. Підтримка надається безоплатно та з дотриманням конфіденційності.