ЩО ТАКЕ СКАЗ І ЧОМУ ВІН ТАКИЙ НЕБЕЗПЕЧНИЙ?

  • 463

Фото без опису

 

Сказ являє собою найнебезпечніше зоонозное захворювання, тобто захворювання, яке передається від тварини людині. Дана вірусна інфекція відома людству з незапам’ятних часів. Характеризується хвороба ураженням центральної нервової системи та великою ймовірністю летального результату.

Реєструється вірусна інфекція більш ніж в 150 країнах світу щорічно.При цьому близько 55 тисяч осіб щороку вмирає.

Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус зі слиною. Основний шлях проникнення вірусу в сприйнятливий організм через пошкодження шкіри і слизових оболонок внаслідок укусів, ослинення та подряпаня.

 

Клінічні прояви

Період прихованих симптомів триває від тижня до 2-3 місяців, але іноді може подовжуватися і до 1 року. Спочатку піднімається температура тіла до високих цифр, з’являється біль і дивні відчуття в місці рани.

Як тількивірус сказу пошириться в центральну нервову систему відбувається розвиток запалення головного і спинного мозку.

Після цього настає продромальний період, який може тривати від 2 до 10 днів. На цьому етапі з’являється лихоманка, нездужання і головний біль, печіння і болючість в місці укусу, тобто симптоми абсолютно неспецифічні.

Захворювання здатне протікати в двох формах. Перша характеризується буйним поведінкою з явищами гіперактіності, гіпервентиляції легенів, збудження, судомами, острахом яскравого світла і води, розладом свідомості. Летальний результат виникає через порушення роботи серця і асистолії.

Інша форма являє собою паралітичну сказ. Вона розвивається у третини пацієнтів. При цьому виникають:

  • Слабкість і оніміння;
  • Парези та паралічі в місці укусу або подряпини;
  • Поступово настає кома.

 

Незмінним результатом сказу є смерть. Цю форму досить складно діагностувати, тому часті помилки в диференціальної діагностики.

Діагностичні особливості

На сьогоднішній день немає тестів, щоб достовірно визначити чи є дана хвороба сказом або ж ні.Тому поки не з’являться перші симптоми захворювання, з точністю стверджувати, що хвороба це сказ не можна. Найчастіше сказ діагностується вже після смерті.

Необхідна допомога при укусі

Після укусу шкіру необхідно своєчасно і правильно обробити. Обов’язково в найкоротші терміни необхідно звернутися до лікаря і прищепитися вакциною проти сказу. При укусах в області шиї, голови, обличчя не обійтися і без додаткового введення антирабічного імуноглобуліну.

Пам’ятайте, сказ не можна вилікувати, його можна лише попередити. Уважність та обережність у поводженні з тваринами, а особливо з дикими та незнайомими, має бути головним правилом для кожного

 

 

                                            Голованівське районне управління

      Головного управління Держпродспоживслужби

      в Кіровоградській області