ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ: ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ, АБИ ВБЕРЕГТИСЯ

  • 347

Фото без опису

 

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) - це група гострих інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами, які локалізуються переважно в кишечнику людини і характеризуються розвитком діареї.

ГКІ у дітей залишаються однією з найсерйозніших проблем сучасної інфектології. В структурі інфекційних захворювань вони поступаються лише гострим респіраторним вірусним інфекціям. Рівень захворюваності ГКІ в дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3 років).

Патогенетично прийнято розрізняти інвазивні та секреторні діареї. Раніше серед ГКІ переважали інвазивні діареї, зумовлені переважно бактеріальними збудниками, такими як:

• дизентерійна паличка;

• сальмонела;

• ентероінвазивна кишкова паличка;

• умовно патогенні бактерії (стафілокок, клебсієла, протей).

Наразі на перший план у всьому світі серед ГКІ виходять секреторні діареї, збудниками яких є:

  • віруси (рота-, адено-, астро-, каліци-, рео-, віруси Норфолку, кишкові коронавіруси);
  • бактерії (холерний вібріон, ентеропатогенні та ентеротоксигенні ешерихії);
  • найпростіші (криптоспоридії, мікроспоридії, балантидії, ізоспори).

Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії, а також тварини. Механізм передачі інфекції – фекально-оральний, який здійснюється трьома шляхами:

• харчовим (аліментарним) – при вживанні інфікованих продуктів, що містять збудник або його токсини;

• водним – при вживанні некип’яченої води, купанні у відкритих водоймищах та заковтуванні води;

• контактно-побутовим шляхом – через брудні руки або інфіковані предмети догляду.

Основними клінічними проявами ГКІ є інтоксикаційний синдром (лихоманка, в’ялість, сонливість, головний біль, блювання, пронос, біль у животі) та ознаки зневоднення (спрага, сухість шкіри, зниження її тургору та еластичності, западання великого тім’ячка у дітей грудного віку, зниження діурезу). При цьому вираженість тих чи інших симптомів захворювання залежить від виду збудника, локалізації запального процесу, типу діареї, відсотка втрати маси тіла .

При гострих кишкових інфекційних захворюваннях та харчових отруєннях ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання ряду гігієнічних правил:

– Не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання.

– Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

– Не купувати їжу на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Пам’ятати, що купуючи будь які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

– Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.

– Не готувати продукти «з запасом». Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають пройти вторинну термічну обробку. Також слід пам’ятати, що зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин. Не треба зберігати їжу та продукти довго, навіть у холодильнику.

– Якщо Ви збираєтесь у подорож не слід брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби).

– Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Бажано мати необхідний запас питної води.
– Перед приготуванням їжі та її вживанням завжди ретельно мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни. Якнайретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

– Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. При купанні у водоймах слід уникати попадання води в рот. Виконання цих нескладних правил і порад допоможе уникнути захворювання гострої кишкової інфекції і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких.

Значно легше запобігти захворюванню, ніж його лікувати, до того ж іноді виникають небажані ускладнення. Навіть якщо хвороба починається легко, невідомо як вона закінчиться, і лише лікар може передбачити весь хід хвороби та в разі потреби своєчасно допомогти. При появі симптомів гострої кишкової інфекції чи харчового отруєння необхідно негайно звернутися за медичною допомогою до лікувального закладу.

Своєчасна та адекватна регідратаційна терапія є першочерговою та найбільш важливою ланкою в лікуванні ГКІ. Для профілактики зневоднення у дітей рекомендуються такі рідини:

  • глюкозо-сольові розчини для оральної регідратації;
  • підсолені овочеві відвари або підсолений рисовий відвар (рекомендується 3 г солі на літр розчину);
  • неміцний чай без цукру (краще зелений);
  • відвар із сухофруктів.

При діареї не можна давати газовані, солодкі напої, фруктові соки, каву, солодкий чай.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.