ВНУТРІШНЬОСІМЕЙНЕ УСИНОВЛЕННЯ

  • 743

Фото без опису

Нагадуємо, що усиновлення є пріоритетною формою сімейного влаштування.

Усиновлення одним з подружжя дитини другого з подружжя – це прийняття усиновлювачем пасинка або падчерки на правах сина або дочки.

Вітчим або мачуха мають особливий правовий статус у сімейному праві України, що істотно відрізняється від статусу усиновлювача, опікуна та піклувальника, і характеризується мінімально необхідним набором прав та обов'язків щодо пасинка/падчерки.

Якщо вітчим/мачуха проживають однією сім'єю з малолітніми, неповнолітніми пасинком/падчеркою, то вони мають право брати участь у їхньому вихованні, але це не обов'язок.

ХТО МОЖЕ БУТИ УСИНОВЛЮВАЧЕМ ПАСИНКА/ПАДЧЕРКИ

Особа віком не молодша 21 року.

Особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п'ятнадцять років.

Особа, яка перебуває у шлюбі з матір’ю або батьком дитини.

КОГО МОЖЕ УСИНОВИТИ ВІТЧИМ АБО МАЧУХА

Падчерку - дитину другого з подружжя

Пасинка - дитину другого з подружжя

 

ШЛЯХ УСИНОВЛЕННЯ ОДНИМ З ПОДРУЖЖЯ ДИТИНИ ДРУГОГО З ПОДРУЖЖЯ

КРОК  1.

Звернутися із заявою до служби у справах дітей міської ради за місцем проживання дитини.

До заяви ДОДАТИ такі документи:

копію паспорта або іншого документа, що засвідчує особу (у двох примірниках);

копію свідоцтва про шлюб;

висновок про стан здоров'я заявника;

довідку про наявність чи відсутність судимості;

копію свідоцтва про народження дитини;

письмову згоду батьків дитини на усиновлення, засвідчену нотаріально, або згоду того з подружжя, дитину якого усиновлює інший з подружжя;

документ, який засвідчує відсутність другого з батьків дитини (копія свідоцтва про смерть або довідка про смерть, видана органом реєстрації актів цивільного стану, копія рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання недієздатним або безвісно відсутнім, довідка з органу реєстрації актів цивільного стану щодо запису відомостей про батька дитини тощо).

КРОК  2.

Отримати висновок органу опіки та піклування про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини, який формується на основі поданих документів до служби у справах дітей, акту обстеження житлово-побутових умов дитини та згоди дитини на усиновлення.

Згода дитини потрібна, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити.

Згода дитини на усиновлення надається письмово або усно залежно від віку та стану здоров'я дитини.

Якщо дитина у зв'язку з її віком або станом здоров'я не усвідомлює факту усиновлення, усиновлення проводиться без її згоди.

КРОК  3

Звернутися із позовною заявою про усиновлення дитини до місцевого суду та отримати рішення про усиновлення дитини.

Заява про усиновлення дитини може також містити клопотання про зміну прізвища, імені, по батькові, дати, місця народження дитини, про запис заявника матір’ю або батьком дитини.

На підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. При цьому свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Сподіваємось, що інформація  корисна.  За більш детальною інформацією звертайтесь в службу у справах дітей Гайворонської міської ради за адресою: Пл. Героїв Майдану,буд 5, каб. №12.