Після деокупації українських територій чи всі, хто працював на окупаційну російську владу є колаборантами? Чи відповідає українське законодавство викликам сучасності?

  • 143

☝️ Після деокупації українських територій чи всі, хто працював на окупаційну російську владу є колаборантами? Чи відповідає українське законодавство викликам сучасності? Про це розповіла заступниця Міністра юстиції у суспільно-політичному токшоу «Новий відлік» на Суспільне Новини

💬 Valeria Kolomiets: Україна минулого року стикнулася із безпрецедентним викликом у тому числі і у питаннях, пов’язаних із колаборацією, тому обов’язково потрібен діалог із суспільством.

Маємо готуватися до нашої перемоги, до перехідного періоду і важливим викликом є об’єднання суспільства. З одного боку, притягуючи до відповідальності колаборантів, називаючи їх.

⚖️ В рамках закону, прописано жорстко, але вірно. У відповідності до того, як ми маємо відповідати на ці виклики. Але, водночас, ми маємо розуміти, що комунікаційно ми не повинні розділяти людей і маємо знаходити усі можливості для роз’яснення, за що може бути відповідальність.

Коли людина публічно підтримує окупацію, бравує і радіє – це пряма колаборація. Це здебільшого стосується представників влади окупантів. Якщо ми говоримо про інших осіб, то на сьогоднішній момент у Кримінальному кодексі передбачена така інституція, як «звільнення від кримінальної відповідальності, через обставини». Коли особа діє в стані крайньої необхідності. Наприклад, чи можна притягнути до відповідальності лікаря чи адвоката, які, як ми розуміємо, могли здійснювати хоч якусь спробу захистити права і інтереси осіб, які перебувають в ізоляції. Тому підхід до кожного випадку має бути індивідуальним.

Якщо ми говоримо про лікарів, то це питання залежить, від того, яка в нього адміністративна посада в лікарні. Чи здійснював цей службовець розпорядчу діяльність, наприклад, ставив печатки з гербом окупантів. Але, я повторююся, що правоохоронний орган має здійснити перегляд всіх обставин і встановити: чи людина не робила цього під тиском та примусом?!

#правалюдини