Щодо яких категорій громадян законодавство передбачає додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню?

  • 144

 

Нагадаємо, що категорії громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, визначені статтею 14 Закону України «Про зайнятість населення» (далі - Закон).

З 19 листопада 2022 року до цих категорій належать також особи, стосовно яких згідно із Законом України «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей» встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення.

Відповідно до змін, що внесені до Закону, починаючи з 29 жовтня                        2022 року, Кабінет Міністрів України уповноважений визначати й інші категорії громадян, які мають додаткові гарантії. Таке визначення проводитиметься з урахуванням ситуації на ринку праці, а також встановлення карантину, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану в країні.

Також слід зазначити, що з 29 жовтня 2022 року скасовані норми Закону, які передбачали встановлення для роботодавців 5-відсоткової квоти для працевлаштування цих категорій населення. Водночас скасована і норма статті 53 Закону, яка передбачала можливість застосування штрафу за необґрунтовані відмови у працевлаштуванні квотних категорій громадян.

Є питання, що стосуються сфери зайнятості та виплати допомоги по безробіттю? Звертайтеся до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або телефонуйте на «гарячу лінію» обласного центру зайнятості https://cutt.ly/HMAUMJQ

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості