Видача ваучерів на навчання: які зміни?

  • 199

 

Нагадаємо, що ваучер на навчання – це документ встановленого зразка, що дає право громадянам певних категорій на перепідготовку, підготовку на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, спеціалізацію, підвищення кваліфікації у навчальних закладах чи у роботодавця.

Законом України “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей” (набирає чинності 19 листопада 2022 року) внесені зміни, серед іншого, до Закону України “Про зайнятість населення”.

Перелік осіб, які мають право на одноразове отримання ваучера для підтримання конкурентоспроможності шляхом перепідготовки, доповнено категорією осіб, стосовно яких згідно із Законом України “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей” встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Законом України Про Бюро економічної безпеки України також були внесені зміни до Закону України Про зайнятість населення – особи, звільнені зі служби з цього Бюро у звязку із скороченням чисельності, штату або за станом здоровя до досягнення ними загального пенсійного віку, за наявності вислуги не менше 10 років, які не набули права на пенсію військовослужбовців, теж мають право на отримання ваучера.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2022 № 1096 (набрала чинності 04.10.2022. У частині змін щодо осіб, позбавлених особистої свободи, постанова набере чинності 19 листопада 2022 року) внесені зміни до Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 року № 207 (із змінами). До цього Порядку включені дві вищевказані категорії громадян.

Крім того, визначено, що у разі відсутності у особи трудової книжки (її дубліката) вона (в числі документів, які подаються для отримання ваучера) може надати відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості