200 ДНІВ НОВОЇ ІСТОРІЇ

  • 830


За 200 днів – з 4-ї ранку 24 лютого  Україна змінилася кардинально, вона не тільки вистояла і не розсипалась, а й провалила російські плани, довела усьому цивілізованому світові, що ми – зріла, згуртована і мужня нація, з сильною волею до супротиву та перемоги. 200 днів неймовірного опору України пробудили весь світ. Світ дізнався не просто про існування нашої країни Україна, вони знають навіть назви наших маленьких містечок.
Наша громада не відноситься до зони бойових дій, проте вона є надійним тилом для військових та переселенців. Кожен може розраховувати на нашу допомогу будь-коли. Спробуємо проаналізувати, як ми прожили ці безкінечні дні.


Це була постійна, безкорислива та емоційно заряджена праця 24 години на добу.


ВОЛОНТЕРИ: Люди з безкінечним зарядом енергії. Вони не здалися, не злякалися, не втекли. З перших же годин самоорганізувалися та вказали напрямок роботи іншим. Це самі креативні та різносторонні люди. Вони цілодобово пекли пиріжки, готували страви довготривалого зберігання, шукали необхідні речі, плели сітки, ділилися своїм житлом з тими, хто цього потребував, ремонтували та відправляли автомобілі для військових. Підтримка була й моральною: проводили концерти в військових госпіталях, організовували заходи всередині громади. Організовано Центр гуманітарної допомоги переселенцям.


ПРИХИСТОК: З початку повномасштабного вторгнення росії наша громада зареєструвала 5 002 внутрішньо переміщені особи, з них – 1 577 дітей, 1 070 осіб – з окупованих територій та місць, де ведуться бойові дії. Частині людей ми надали можливість відпочити, зрозуміти, що робити далі та куди рухатися, проте більша частина все ж залишилася на постійній основі. Наразі громада поповнилася на 2 867 нових жителів, з них – 957 дітей. Переважна кількість заселилася в приватному секторі, проте є й громадяни, котрі залишилися без житла. Їх тимчасово було розміщено в садочку. Кількість людей, що залишилася без житла продовжує зростати, тому  прийняли рішення будувати прихисток. Силами працівників міської ради, КП "Гайворонський комунальник" та небайдужих мешканців громади  виконувалися ремонтні роботи, поступово кабінети колишньої залізничної лікарні перетворювалися в кімнати для постійного проживання. Обладнали кухню, їдальню, закупили та встановили нову сантехніку, водонагрівачі.  Обсяг роботи дуже затратний, громада не була готова до таких витрат. Шукали донорів, проводили безліч зустрічей. Ще ніколи стільки іноземців з самих різних куточків світу не приїздили до Гайворона, як за останні місяці. І нам вдалося знайти тих, хто з нами пліч о пліч стоїть, будує, переживає, подає ідеї. Ми відчуваємо вагому підтримку. Завдяки їм ми змогли відкрити двері прихистку та заселити перші сім’ї. На сьогоднішній день всі, хто проживав в садочку переселені. Сім’ї забезпечені кімнатами та елементарними побутовими умовами. Вони вимушено будують нове життя в нових умовах.  


ОРГАНІЗАЦІЇ: Наші друзі, наша опора. Про кожного окремо ми завжди принагідно згадуємо. Проводять левову частку роботи для забезпечення внутрішньо переміщених осіб: продукти харчування, засоби гігієни, медикаменти, одяг, взуття, цей список безкінечний … елементарні, але вкрай необхідні речі для тих, хто залишився без нічого. Психологічна, медична та юридична підтримка, проводяться тренінги, особисті зустрічі з представниками організацій. Доречі, саме завдяки іноземним організаціям ми змогли обладнати технікою та меблями прихисток.


БЕЗПЕКА ГРОМАДИ: облаштовано блок-пости, організовано цілодобове патрулювання та налаштовано систему оповіщення  в разі повітряної тривоги на території громади. Підготовлено укриття для безпечного перебування учасників освітнього процесу.


ЗАХИСНИКИ: Про них хочеться говорити першочергово, але саме вони стоять за тим всім, що згадано вище. Вони боронять нашу землю, наше життя. Ми завдячуємо їм кожним прожитим днем та кожним ковтком свободи. За цей час наша громада втратила 7 відважних героїв, синів, братів, чоловіків, батьків. Це велика цифра. Для кожної сім’ї це не просто одна людина, це цілий світ. Всі вони посмертно нагороджені медалями та відзнаками «Захисник України – Герой Гайворонщини».


Ця війна – величезне випробування для усіх нас. Випробування на людяність і міцність. Тож давайте будемо сильними, допомагаймо одне одному. Наша нація – особлива. З безкінечною душею та любов’ю. Це надихає та не дає опускати руки. Тож поки ми згуртовані, ми єдині, ми непереможні, бо ми – Українці.