ЯКЩО ВИ ПОСТРАЖДАЛИ ВІД ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА

  • 832

Незважаючи на широкомасштабне вторгнення російської федерації в Україну, проблема вчинення домашнього насильства лишається розповсюдженою, а боротьба із цим явищем не втрачає своєї актуальності. Війна, як і будь-яка екстремальна ситуація, загострює проблеми людей, які були й до цього. Зокрема, це стосується насильства в родинах. Коли люди, які живуть у постійному стресі, опиняються в одному приміщенні, залежать один від одного та не можуть відволіктися, нерідко виникають ситуації домашнього насильства.

Незважаючи на війну, всі відповідальні органи продовжують роботу, щоб попередити і захистити постраждалих.

Статтею 27 Конституції України визначено, що кожна людина має невід’ємне право на життя. Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов'язок держави – захищати життя людини.

Законодавство виділяє 4 види насильства:

• фізичне (побої, штовхання, нанесення тілесних ушкоджень),

• психічне (погрози, шантаж, приниження, навіть брудна лайка, яка наносить дискомфорт);

• економічне (тотальний контроль за фінансами, контроль за особистими речами іншої особи, заборона або примус працювати чи навчатися).

• четвертий вид насильства – сексуальне.

Відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» домашнє насильство – діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Про факт вчинення домашнього насильства необхідно повідомити за телефоном 102 або особисто звернутися із заявою до відділу поліції за адресою: вул. Чкалова, буд. 8, м. Гайворон, телефон - (05254) 5-09-09.

Поліція, приїхавши на виклик, може затримати кривдника максимум на 3 години, тому за цей час подбайте про власну безпеку та безпеку своїх дітей.

У випадку вчинення відносно вас сексуального насильства, зателефонуйте на 102 і повідомте про зґвалтування. Важливо, щоб ви дочекалися поліції, не милися та нічого не рухали у квартирі до моменту прибуття поліції, оскільки необхідно буде пройти медичну експертизу. З метою усунення небезпеки для життя і здоров’я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення такого насильства поліцейськими застосовується терміновий заборонний припис до кривдника.

Якщо насильство відбувалося у присутності дітей або відносно них, у тому числі якщо це психологічне насильство, а саме: образи, приниження, погрози, звинувачення тощо, напишіть заяву в службу у справах дітей Гайворонської міської ради, яка знаходиться за адресою: м. Гайворон, площа Героїв Майдану, будинок 5, кабінет №12.

Отримати консультацію, допомогу чи пораду, Ви можете звернутися до комунального закладу "Гайворонський міський центр соціальних служб" Гайворонського (м. Гайворон, вул. Великого Кобзаря, будинок 20, тел. 096 136 89 30) Також маєте можливість скористатися послугами Кіровоградського обласного центру соціально-психологічної допомоги, де можете отримати безпечне місце тимчасового цілодобового перебування на основі індивідуального підходу з урахуванням віку, статі, стану здоров’я, соціального становища постраждалої особи. Детальну інформацію Ви можете отримати від фахівців із соціальної роботи комунального закладу "Гайворонський міський центр соціальних служб" або за тел. 093 294 60 50

Особи, які постраждалі від домашнього насильства, мають право отримати послуги адвоката безкоштовно, звернувшись за допомогою до Центру безоплатної правової допомоги, який є у нашому місті, за адресою м. Гайворон, вул. Великого Кобзаря, буд. 20, І поверх.

Також можете скористатися телефонним номером 1547 урядової гарячої лінії для постраждалих від домашнього насильства. Цілодобово фахівці готові надати психологічну підтримку та надати консультацію.

Відповідальність за вчинення домашнього насильства

Важливо, що відповідно до законодавства України особи, які вчинили домашнє насильство (кривдники), несуть кримінальну та адміністративну відповідальність. Вчинення домашнього насильства породжує настання певних наслідків.

Насильство має наслідки не лише для жертви, але й для кривдника та для суспільства в цілому. Для жертви наслідки проявляються почуттям провини, замкнутості, низькою самооцінкою, відчаєм, небажанням жити, ушкодження частин тіла (переломи, каліцтво тощо).

Для кривдника настають наслідки правового характеру. В Україні відповідальність за домашнє насильство передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення та Кримінальним кодексом України.

Адміністративна відповідальність за вчинення домашнього насильства передбачена статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відповідно до санкції вказаної статті, вчинення домашнього насильства, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі винесення такого припису, тягнуть за собою накладення штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, або адміністративний арешт на строк до 10 діб.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, тягнуть за собою накладення штрафу від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

До кримінальної відповідальності можуть притягнути, якщо кривдник не зупинився після двох адміністративних стягнень і знову потрапив у поле зору поліції. Тоді порушнику загрожують громадські роботи від 150 до 240 годин, арешт до 6 місяців або обмеження волі до п’яти років чи позбавлення волі до двох років. Кримінальна відповідальність, передбачена статтею 126-1 (Домашнє насильство) Кримінального кодексу України.

Відповідно до санкції цієї статті домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи, карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.