СИНЬО-ЖОВТИЙ ПРАПОР НАД ГАЙВОРОНЩИНОЮ

  • 691

Фото без опису

Синьо-жовтий стяг успадкований від Великого князя Київського Володимира Святославовича Святого, став символом нашої ідентичності та багатовікового зв'язку поколінь, котрі живуть на цій землі тисячі років. Під цими кольорами піднімав на боротьбу козаків Богдан Хмельницький, створивши українську національну державу, котра проіснувала більше 120 років.

Саме синьо-жовті знамена майоріли в 1918-21 роках, коли відновлювалась українська держава.

Історія синьо жовтого стяга на Гайворонщині має свої віхи:
- Верховна Рада України прийняла постанову № 2067-ХХ1 від 28 січня 1992 року, якою затвердила синьо-жовтий стяг державним прапором України.

Саме того дня, над приміщенням Гайворонської міської ради, замайорів перший, синьо –жовтий прапор. На той час це був саморобний прапор, який використовував місцевий осередок суспільно-політичної організації «Народний Рух України» (очільник Павло Космін) до нього входили: Юрій Середюк, Дмитро Морондель, Сергій Осадчук, Микола Фурман, Володимир Пересунчак, Микола Дунаєвський. Натхненні такою подією активісти та громадяни нашого міста в піднесеному настрої зібралися на мітинг і, не гаючи часу, встановили синьо-жовтий стяг свободи над Гайворонським краєм.

- В історії нашого краю був ще один випадок з синьо-жовтим знаменом в період, коли за нього могло слідувати найсуворіше покарання. Це пов’язано з часом, коли в Завалівській школі-інтернаті працював український дисидент, борець за національну свободу Ярослав Лесів. Працюючи вчителем фізичного виховання він поширював ідеї унікальності українського народу та необхідності свого власного, окремого від радянського союзу, шляху. Разом з однодумцем, теж вчителем інтернату Віктором Цвілюком, здійснили відважний і небезпечний вчинок, який увійшов в історію нашого краю. В ніч з 6 на 7 листопада 1966 року вони встановили синьо-жовті прапори на приміщенні школи та 50-ти метровому димарі Сальківського цукрового заводу. Невдовзі поета та учасника Українського національного фронту Ярослава Лесіва було засуджено до 6 років позбавлення волі.

Отак наш національний прапор став провісником майбутньої свободи та незалежності нашого народу в період найтяжчого засилля радянської влади.

Джерело: КЗ "Гайворонський краєзнавчий музей".

Фото без опису  Фото без опису