ЩОДО НЕЗАКОННОГО ВИДОБУТКУ КОРИСНИХ КОПАЛИН

  • 764

 

Неконтрольований видобуток корисних копалин, завдає значної шкоди довкіллю, прискорює руйнування рельєфу місцевості і створює небезпеку для громадян. Випадки несанкціонованого видобутку корисних копалин місцевого значення спостерігаються практично на всій території України, але для здійснення цієї діяльності необхідно мати спеціальний дозвіл на користування надрами.

Тож до компетенції сільських, селищних, міських і районних рад, і рад об’єднаних територіальних громад у сфері регулювання гірничих відносин відноситься у тому числі і здійснення контролю за використанням та охороною надр.

Президентом України підписано закон про посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин в Україні. Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин» (№1685-ІХ) прийнятий Верховною Радою 15.07.2021 криміналізує відповідальність за незаконне видобування корисних копалин місцевого значення.

Документ передбачає посилення кримінальної відповідальності не лише для фізичних, а й для юридичних осіб за незаконне видобування корисних копалин місцевого значення, збільшення штрафів порівняно з діючими нормами та обмеження або позбавлення волі на різні терміни.

Останнім часом мають місце випадки травмування або загибелі людей під час видобутку сировини на так званих «сільських копанках» де місцеві мешканці видобувають корисні копалини для власних потреб (пісок, суглинок), а діти бавляться у піску, але при цьому всі забувають про власну безпеку та самозбереження.

Так 13.07.2022 біля с. Нова Прага жінка 1974 р.н. набирала пісок для побутових потреб на березі ставка. Під час цього стався зсув піщаного грунту і її засипало. На щастя бійці місцевої пожежної команди розкопали завал, врятували громадянку та передали її працівникам швидкої медичної допомоги.

Такі випадки непоодинокі і не завжди подія завершується щасливим порятунком.

Так 14.05.2022 в Рівненській області 11-річний хлопчик бавився в урочищі неподалік села. Хлопчика присипало піском, коли поряд нікого не було. Дитина загинула.

У Харківській області трьох дітей засипало піском у кар’єрі. Двох дітей вдалося врятувати. 8-мирічна дівчинка загинула.

У Львівській області на місцевому кар’єрі стався зсув ґрунту, внаслідок чого екскаватор з машиністом всередині опинилися під горою піску. Чоловік загинув.

Згідно вимог «Правил охорони праці під час розробки родовищ корисних копалин відкритим способом» - Не дозволяється перебувати у межах призм обвалення на уступах і в безпосередній близькості від нижньої бровки укосу уступу.

З метою застереження від вище приведених негативних прикладів головам сільських та селищних громад рекомендуємо посилити проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення громад з метою запобігання аналогічним випадкам.