СИСТЕМА БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ: УСПІШНІ СПРАВИ ВОЄННОГО СТАНУ

  • 309

За три місяці війни, з 24 лютого по 31 травня цього року, до системи БПД надійшло понад 126,3 тис. звернень клієнтів для надання правової допомоги. Завдяки роботі юристів та адвокатів, які співпрацюють з системою БПД, українці оперативно отримують відповіді на свої юридичні запитання та вирішують правові проблеми.

 Правові проблеми вимушених переселенців

З 24 лютого по 31 травня 2022 року за правовою допомогою звернулось понад 12 тис. осіб, які виїхали з зони бойових дій. Багато з них втратили житло, роботу, документи та потребують роз’яснень, як діяти, щоб налагодити своє життя. Дуже часто внутрішньо переміщені особи потребують одночасного вирішення 5-6 правових питань. Юристи системи БПД дають громадянам чіткі інструкції щодо відновлення документів, оформлення довідок, механізму відшкодування втраченого майна, отримання фінансової допомоги тощо.

 Державна реєстрація смерті і народження

Росіяни вже вбили багато українців на цій війні. Родичі загиблих, яким вдається евакуюватись до безпечніших місць, окрім болю втрати, мають невирішені правові питання, зокрема, щодо державної реєстрації смерті близьких людей.

Через неможливість отримання документа встановленої форми, виданого закладом охорони здоров’я або судово-медичною установою на тимчасово окупованих територіях, родичам загиблих доводиться встановлювати факт смерті рідних через суд.

А от для жінок, що нещодавно народили, поширеною проблемою є отримання свідоцтва про народження дитини на тимчасово окупованій території. Адвокати БПД допомагають їм у цьому.

 Не лише правова допомога, а й психологічна підтримка

Під час роботи з людьми, які постраждали від війни, юристи враховують їхній психологічний стан, тому намагаються не тільки грамотно проінтерв’ювати, дати вичерпну відповідь на правове запитання, але й водночас вислухати життєву історію та заспокоїти людину. У зв'язку з цим працівники системи БПД проходять навчання з розвитку навичок стресостійкості.

 Сімейні справи у воєнний час

Чи може дружина загиблого військового отримати грошову допомогу, якщо шлюб не був зареєстрованим? Як у воєнний час отримувати аліменти? Кількість сімейних справ, з якими звертаються до системи БПД, традиційно була високою, і воєнний час їх також не поменшало.

 За принципами правової держави

Абсолютно новими для адвокатів, що надають безоплатну вторинну правову допомогу, є справи, де вони виступають захисниками іноземців, які вчинили правопорушення в умовах війни. Також зросла кількість злочинів, що вчиняються проти основ національної безпеки. Забезпечення таких осіб правовою допомогою передусім ілюструє принцип правової держави.

Детальніше про успішні справи системи БПД в умовах воєнного стану читайте в статті на сайті Міністерства юстиції за посиланням https://bit.ly/3ynTvNw

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid