ТУРИСТИЧНА ГАЙВОРОНЩИНА

  • 295

 

Фото без опису

Продовжуємо нашу щотижневу рубрику  #МандруйГайворонщиною   #МандруйКіровоградщиною, в якій ми інформуємо про різноманітні куточки Гайворонщини та рекомендуємо озирнутися навколо і придивитися до своєї власної громади, адже вона багата на цікаві місця, про історію котрих ви могли й не чути.

Сьогодні розповімо про ЗАЛІЗНИЧНИЙ МІСТ

На захід від міста Гайворон, через річку Південний Буг, під час прокладання вузькоколійної дороги було збудовано однониточний залізничний міст, який з’єднав Кіровоградську область з Вінницькою.

У 1940 р. залізничний міст знесло кригою, причиною аварії стали закороткі ферми (9 м). Після цього було відновлено міст: будівельники встановили 2 ферми по 35 м і одну 70 м. Під час Другої світової війни, щоб зашкодити фашистам здійснювати залізничні перевезення, міст зірвано К. Сальченком. Після звільнення Гайворона від німецько-фашистських загарбників міст відновили у 1945 р. Саме завдяки залізниці Гайворон потрапив в поле зору кінематографістів. І однією з основних локацій проведення зйомок  став залізничний міст. Він з’являється у всіх нижче перерахованих стрічках:

  • в 2005 році кіностудія ім. О.Довженка знімала 12-серійний фільм Миколи Каптана «9 життів Нестора Махно», використовуючи в зйомках раритетний паротяг ГР-280 та локації Гайворонщини;
  • в 2009 році слідували зйомки телестрічок Валерія Шалиги «1941», «1942»;
  • в 2010 році проходили зйомки  телевізійного серіалу режисера Сергія Гінзбурга «Як це було в Одесі, або життя і пригоди Мішки Япончика»;
  • в 2012 році Гайворон – одна з локацій зйомок фільму-претендента на «Оскар», режисури Олеся Саніна -«Поводир».

 

Також пропонуємо на ваш вибір підбірку небанальних маршрутів Гайворонщини.

За детальною інформацією щодо замовлення туристичного маршруту звертайтеся за телефоном +38 096 864 1208 (Людмила)

Матеріали зібрано та опрацьовано Гайворонським краєзнавчим музеєм