ЗАБУТТЮ НЕ ПІДЛЯГАЄ: ЧАСУ НЕ ПОДОЛАТИ НАШОГО БОЛЮ

  • 234

Фото без опису

З історії не можна нічого викреслювати, її потрібно знати і пам’ятати. І завжди в пам’яті кожного залишаться події минулого, що тривожать душу та ніколи не згасають у наших серцях. Досить вагомим штрихом в історії є події Великої Вітчизняної війни. У дні окупації Гайворонщини німецько-фашистські загарбники організували страшний геноцид щодо жителів єврейської національності. Найбільше зазнали лиха мешканці села Хащуватого. 

Із книжки історика та краєзнавця Леоніда Ізрайловича Солгутовського «Нариси з історії Гайворонського краю»:
 «…На світанку 16 лютого 1942 року в Хащувате було стягнуто чи не всіх поліцаїв району, усього десь 50-60 запроданців. Усе було наперед продумано, розраховано. Окремим сім’ям ще задовго до цього жахливого дня, не дозволяли жити в своїх будинках, в одну хату зганяли по 4-5 сімейств, реєстрували їх і видавали їм спеціальний номер будинку.

З кінотеатру о 8 годині ранку вивели першу групу – 20 чоловік і розстріляли. Так почалась кривава оргія, сп’янілих від крові душогубів. Крики і стогін дорослих, плач і зойк дітей, глухі постріли і окрики садистів було чути над селом.» 

Час невпинно летить і минуло вже 80 років, але ми завжди пам’ятатимемо про злочинців, котрі скоїли страшне людовбивство та про невинно убієнних, яких було розстріляно більше 1000 осіб, серед яких 376 дітей.