Як відновити кар’єру після тривалої перерви

  • 233

 

У вас була тривала перерва в роботі, але ви хочете повернутися до трудової діяльності? Вам необхідно докласти максимальних зусиль, аби повернення до роботи пройшло без труднощів. Для цього скористайтеся кількома порадами фахівців сфери зайнятості.

1. Чітко визначте для себе, яку роботу шукаєте. Знайдіть час, щоб обміркувати, яку роботу ви хотіли б виконувати і що приноситиме вам задоволення? Чи хочете ви повернутися до виконання професійних обов’язків, подібних тим, які були у вас раніше, чи хочете спробувати щось інше? Подумайте, що ви хотіли б отримати від роботи, і чому (крім фінансових причин) ви зацікавлені в цьому.

2. Реально оцініть власні сили: які знання маєте на сьогодні та наскільки конкурентоспроможні на ринку праці. Якщо минуло багато часу з тих пір, як ви працювали, вам, напевно, доведеться заново ознайомитися з вашої галуззю та можливостями працевлаштування в ній, оновити базові знання. Варто розглянути такі засоби, як проходження курсів, прочитання інформаційних бюлетенів тощо.

3. Оновіть резюме. Більш детально про себе та свої професійні компетенції викладіть у своєму супровідному листі до резюме. Коротко розкажіть про те, чому у вас була перерва в роботі, чому вас зацікавила ця вакансія, чому вважаєте, що саме ви підходящий кандидат. Навіть якщо ви активно не працювали, розкажіть про досягнення, які здобули в період перерви у роботі. Для цього підійдуть прості речення, як, наприклад: «Останні кілька років я провела в декретній відпустці», «Я навчався за цією спеціальністю і здобув ступінь магістра», «За період роботи в цій галузі я набула чимало навичок…» та ін.

4. Приготуйтеся до співбесіди. Подумайте, про що говоритимете з роботодавцем. Спробуйте скласти невелику лаконічну розповідь про себе. Ретельно обдумуйте відповіді на запитання, не поспішайте, але й не «тримайте паузу». Намагайтесь уникати гострих кутів. Окрім того, зверніть увагу на зовнішній вигляд під час зустрічі з потенційним роботодавцем. Вдягати діловий костюм чи прийти у джинсах і кросівках – залежить від корпоративної культури компанії та сфери її діяльності. Головне, щоб ваш вигляд свідчив про охайність і порядність. Говоріть спокійно, упевнено. Поводьтеся ввічливо.

Сподіваємось, поради від служби зайнятості будуть доречними та своєчасними і допоможуть відновитися у професійній діяльності.