ЯК ОТРИМАТИ Й НА ЩО ВИТРАТИТИ ТИСЯЧУ ЗА ВАКЦИНАЦІЮ?

  • 353

Фото без опису

 

?Що робити?

Для того, щоб отримати тисячу гривень, потрібно виконати низку умов:

- мати 18 років;

- отримати два щеплення від ковіду;

- завантажити додаток Дія та оновити його до останньої версії PlayMarket або AppStore;

- згенерувати електронний ковід-сертифікат у додатку Дія;

- оформити спеціальну картку "єПідтримка" в одному з банків-партнерів. Онлайн або офлайн;

- зайти у Дії до розділу Послуги та натиснути "єПідтримка".

Мінцифри закликають людей відразу після вакцинації генерувати у Дії ковід-сертифікати.
Гроші за вакцинацію доступні лише для громадян України. Їх не можна буде отримати, якщо є лише паперовий сертифікат від лікаря з мокрою печаткою.

?Коли й куди прийдуть гроші?

Щоб отримати гроші за щеплення, потрібно оновити додаток Дія, зайти у розділ "Послуги" і натиснути кнопку "єПідтримка".
Гроші за щеплення прийдуть на картку банку, який ви оберете. Немає значення, чи був у людини рахунок у цьому банку до цього. Мова йде про новий спеціальний банківський продукт - віртуальну картку у Дії. Віртуальну картку з вакцинальними грошима можна відкрити також у додатках банків. Після того, як ви обрали банк і там вам відкриють віртуальну картку, гроші мають прийти орієнтовно через два дні.
Також картку можна отримати і у відділеннях банків - офлайн. Головне сказати у банку, що вам потрібна картка "єПідтримка". Тоді під час отримання послуги Дія одразу підтягне ваш рахунок і не потрібно буде оформлювати віртуальну картку в онлайн-банкінгу.

?На що можна буде витратити тисячу?

Гроші з віртуальної картки у Дії не можна буде зняти у банкоматі, не можна буде комусь переслати чи поповнити. Їх можна витратити лише на певні види товарів і послуг. Наприклад, розрахуватися за квитки чи їжу у кінотеатрі, купити квитки у театри, музеї, на концерт, придбати книги чи купити квитки на залізницю також освітні послуги (оплата садків та занять в закладах позашкільної освіти, гуртках та секціях, а також оплата навчання у ПТНЗ, професійних коледжах, університетах та інститутах (вища освіта); харчування у закладах освіти; проживання у гуртожитках на час навчання; шкільне приладдя та канцелярія; газети та журнали (до цього в переліку були лише книги); товари спортивного призначення.
Визначити, який бізнес може отримати ці гроші, можна по спеціальному mcc коду.
Що таке mcc код? Коли будь-який бізнес отримує платіжний термінал, то такому терміналу присвоюється mcc код у залежності від критеріїв його діяльності. Наприклад, mcc кодам присвоюються назви "розваги", "спорт", "кіно". Якщо людина витрачає гроші у кінотеатрі, це mcc-код "кіно". У разі, коли бізнес зареєстрований в іншій категорії, здійснити оплату не вдасться. "Якщо людина отримала гроші і вирішила купити собі светр, оплата не пройде. Бо ця торгова точка має mcc-код "одяг". А якщо людина піде купувати книжки або квитки, то платіж пройде. Тому що ця торгова точка має відповідний mcc-код, який входить у програму єПідтримка.", - зазначила заступниця міністра культури Анастасія Бондар. Такою віртуальною карткою можна буде розрахуватися за послуги онлайн, наприклад, замовивши книги через сайт. Або оплатити ці ж самі книги офлайн у книгарні, розрахувавшися за них телефоном.

Практика показала, що гроші витратити можна і на супутні продукти, які продають книгарні чи кінотеатри, адже при цих транзакціях застосовується "книжковий" чи інший профільний mcc-код. Витратити ці гроші можна буде лише на український бізнес. З моменту запиту на отримання грошей дається чотири місяці на те, щоб витратити тисячу гривень. Якщо їх не витрачають, гроші повертаються державі, а рахунок закривається.

?Якщо немає Дії?

Українці, які не мають додатку Дія чи банківських карток, зможуть отримати 1 тисячу гривень з другого кварталу або з другого півріччя 2022 року. Якщо щось не працює, також можна звертатися у технічну підтримку Дії у чат-бот. В Україні майже за рік дві дози щеплення отримали понад 12 млн людей.