ТУРИСТИЧНА ГАЙВОРОНЩИНА

  • 397

Продовжуємо нашу щотижневу рубрику #МандруйГайворонщиною #МандруйКіровоградщиною та розповімо сьогодні про КВАРТАЛ ЗАЛІЗНИЧНИКІВ. Нагадуємо, щосереди ми інформуємо про популярні, маловідомі, цікаві, історичні та інші куточки Гайворонщини, які варті уваги, адже ми прагнемо давати вам більше корисної інформації, яка стосується не тільки робочого процесу, але й вашого дозвілля.

КВАРТАЛ ЗАЛІЗНИЧНИКІВ

На що обов’язково варто звернути увагу в Гайвороні – це гранітний квартал залізничників. Багато туристів навіть не підозрюють про існування таких пам’яток в Україні, а дарма. Будинки цього кварталу дуже схожі на середньовічні замки, хоча побудовані не так вже й давно, років 80 тому. Зводити квартал залізничників розпочали в 1933 році. За переказами, його будували «старовіри» з Пилипонівки (нині частина міста Бершадь), куди переселилися після релігійних гонінь ще за часів царського уряду. Для будівництва використовувався граніт, добутий на місцевому кар’єрі.

Звісно, промислові будівлі з каменю не дивина, але житлові будинки з граніту мають вигляд середньовічних помість. Вражають потужні стіни, товщина яких досягає 0,9 м та перекриття із залізничних рейок. Всього в Гайвороні було споруджено 7 таких будинків, будівництво яких завершилось в 50-рр. ХХ ст.

Існують в цьому кварталі і цегляні будинки, котрі вражають перехожих архітектурними рішеннями та особливостями радянського ампіру. На сьогодні квартал залізничників залишається величним і непідвладним часу. Знайти його можна в місті Гайвороні за адресою вул. Герцена.

 

????Також пропонуємо на ваш вибір підбірку небанальних маршрутів Гайворонщини

????За детальною інформацією щодо замовлення туристичного маршруту звертайтеся за телефоном +38 096 864 1208 (Людмила)

??Матеріали зібрано та опрацьовано КЗ Гайворонський краєзнавчий музей