28 січня ДЕНЬ ЗАТВЕРДЖЕННЯ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ

  • 652

Фото без опису

 

30 років тому Верховна Рада України приймає історичну постанову №192 «Про Держаний прапор України». У цій постанові депутати офіційно затвердили національний стяг – «прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхня – синього кольору, нижня – жовтого кольору».

Історія сучасного українського прапора починається з 22 квітня 1848 року. Над Львівською ратушею українці Королівства Галиччини та Володимирії вивісили свій національний стяг. А вже після 1905 року синьо-жовтий стяг почали здіймати і на території Наддніпрянської України.

Вперше, як державний символ, синьо-жовтий стяг визнала Українська Народна Республіка. У 1938 році полотнище із двох горизонтальних смуг своїм прапором зробила Карпатська Україна.

І вже відтоді і аж до 1991 року синьо-жовтий прапор був поза законом. За його використання в СРСР можна було потрапити у в’язницю на два роки. Після розпаду більшовицької імперії та проголошення незалежності України, Президія Верховної ради юридично закріпила за синьо-жовтим стягом статус офіційного прапора України. День Прапора відзначають 23 серпня.

В історії новітньої України наш рідний прапор став символом боротьби за визволення, символом єднання, брендом України в світі. Сьогодні наш прапор впізнаваний усіма народами світу.