Нелегальна трудова міграція – у центрі уваги безробітних

  • 174

Фото без опису

 

Трудова міграція громадян України нині актуальна тема. Коли людина збирається за кордон у пошуках високооплачуваної роботи, її свідомість затуманює блиск перспективи грошових винагород, кар’єрного росту і про наслідки міграції мало хто задумується.

З метою інформування незайнятих трудовою діяльністю громадян про ризики, які можуть їх спіткати під час пошуку роботи за кордоном, у Гайворонській районній філії обласного центру зайнятості провели інформаційний семінар на тему: "Ризики нелегальної трудової міграції". На захід був запрошений начальник відділу “Гайворонське бюро правової допомоги” Максим Гайдей.

«Перед прийняттям  рішення шукати роботу за кордоном варто усвідомлювати ризики, що постають перед людиною, яка планує виїхати на роботу за кордон, а тим більше нелегально. Це і небезпека трудового рабства, і можлива руйнація сімейних взаємин, і ускладнення батьківських відносин, і депресивні настрої», – наголосила, розпочинаючи захід,  фахівчиня з питань зайнятості районної філії Людмила Кармаліцька.

Водночас М. Гайдей ознайомив присутніх з поняттям “торгівля людьми”, розповів про форми та методи  вербування, експлуатації людини, небезпечні стереотипи та реалії, з якими зіштовхуються мігранти за кордоном, види шахрайства при працевлаштуванні за кордоном та ін. Переглянули короткометражний фільм “Життя на продаж”, в якому відтворено реальні події та справжні свідчення жертв зі страшними подробицями торгівлі людьми.

У ході диспуту «Палітра думок» присутні визначили чинники, які спонукають людей виїхати за кордон. З допомогою спеціаліста бюро правової допомоги дізналися механізми оформлення робочої візи, основних документів, які потрібно мати для виїзду за кордон, та законодавчу базу. Обговорили ризики нелегального працевлаштування, шахрайські схеми, які використовуються торговцями людьми.

М. Гайдей зазначив, на що потрібно звертати особливу увагу при виїзді за кордон з метою працевлаштування, аби не потрапити в тенета агентств-шахраїв, де можна перевірити інформацію про посередницьку структуру, куди необхідно звертатися у разі виникнення тих чи інших питань. Безробітні ознайомилися з нормативно-правовою базою, яка регламентує питання оформлення документів для виїзду за кордон тощо.

Л. Кармаліцька ознайомила безробітних з професіями, актуальними на  регіональному та місцевому ринку праці, вимогами роботодавців до претендентів на вакантні робочі місця, наголошуючи на перевагах легального працевлаштування.

Під час активного спілкування безробітні обговорювали актуальні  на сьогодні питання легального та нелегального працевлаштування, у тому числі з виїздом за кордон. Учасники ділились власним досвідом  та життєвими історіями, почутими від інших, щодо можливостей роботи за межами України. 

Ми сподіваємось, що поінформованість громадян у цій сфері надасть можливість правильно і виважено приймати рішення під час пошуку роботи.

 

Л. Кармаліцька, провідний фахівець з питань зайнятості відділу надання соціальних послуг Гайворонської районної філії обласного центру зайнятості