ТУРИСТИЧНА ГАЙВОРОНЩИНА

  • 607

Фото без опису

Продовжуємо нашу щотижневу рубрику  #МандруйГайворонщиною   #МандруйКіровоградщиною, в якій ми інформуємо про історичні куточки Гайворонщини та рекомендуємо озирнутися навколо і придивитися до своєї власної громади, адже вона багата на цікаві місця, про деякі з котрих ви могли й не чути.

Сьогодні розповімо про ДЖЕРЕЛО «ПРЕСТОЛЬНЕ»

Наші предки з найдавніших часів до джерел, колодязів, криниць, ставилися бережливо, без перебільшення можна сказати, що боготворили їх. Над джерелами з глибокої давнини ставили цямриння, їх дбайливо обкладали камінням. У християнські часи над ними стали споруджувати каплиці з лампадками, влаштовували купелі. Біля джерел, з таким ставленням до них, не можна було смітити та лаятися. У нашій місцевості є багато джерел, одне із них – джерело «Престольне», що на заході міста.

З весни 2000 року, почувши від місцевого населення про джерело «Престольне», учні місцевої школи почали його розчищення. Впродовж 2012-2013 років за ініціативи отамана районного козацького товариства Буго-Гардіївської паланки Олександра Барабанчука та на той час редактора міської газети «Гайворонський кур’єр» Олексія Павличука, разом з громадською організацією «Гайворонське районне козацьке товариство» учні місцевої школи взяли участь у проекті «Кожна краплина має значення» і виграли грант Програми розвитку ООН – «Відновлення Престольного джерела у західній частині міста Гайворона». За грантові кошти було зведено капличку навколо джерела, збудовано купальню та облаштовано територію.

Якщо Вас зацікавила дана тематика екскурсії, зверніть свою увагу на туристичний маршрут, що знайомить з шедеврами архітектурної думки – церквами, чотири з яких – пам’ятки архітектури місцевого значення

За детальною інформацією щодо замовлення туристичного маршруту звертайтеся за телефоном +38 096 864 1208 (Людмила)

Матеріали зібрано та опрацьовано КЗ "Гайворонський краєзнавчий музей"