ПРО ВПРОВАДЖЕННЯ НАВЧАННЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ОСНОВ ДОГЛЯДУ ДЛЯ ПОДАЛЬШОГО НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ З ДОГЛЯДУ ВДОМА

  • 481

Постановою Кабінету Міністрів України від 06 жовтня 2021 року №1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» затверджено Порядок, який встановлює механізм призначення і виплати компенсації за догляд, що призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, пройшла підготовку та перепідготовку з основ догляду особам, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися та є: громадянами похилого віку; особами з інвалідністю; невиліковно хворими, а також хворими, що потребують тривалого лікування; дітьми з інвалідністю; дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги відповідно до переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг.

Компенсація призначається і виплачується фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на професійній основі, які мають бути непрацюючими, не займатися підприємницькою або незалежною професійною діяльністю та пройти підготовку чи перепідготовку для надання соціальної послуги з догляду.

Розмір компенсації складає 70% мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі (наприклад, з 1 грудня мінімальна заробітна плата за годину, згідно ст.8 Закону Про державний бюджет України на 2021 рік, складає 39,12 грн, тобто 70 % це 27,38 грн/год) та може виплачуватися не більше ніж за 360 годин на місяць (тобто якби оформити виплати сьогодні, вони б не мали перевищувати 9856 грн). При цьому кількість осіб, яким можуть надаватися послуги протягом цих 360 годин, Кабінет міністрів не обмежує. При збільшенні розміру мінімальної заробітної плати підвищення суми виплат відбувається автоматично.

При цьому компенсацію можна отримати лише в тому випадку, якщо особа, за якою доглядають, не отримує виплати на догляд самостійно — тобто у кожному випадку буде необхідно обирати, хто саме буде отримувати гроші.

Заяву про надання такої послуги та пакет документів можна подавати до ЦНАПу за місцем проживання, та через портал «Дія».

Для отримання послуги з догляду на професійній основі необхідно укласти тристоронній договір між одержувачем соціальної послуги з догляду, надавачем такої соціальної послуги та виконавчим органом сільської, селищної, міської ради.

Для включення до списків осіб, які надають соціальні послуги з догляду, необхідно звернутися до органу соціального захисту за місцем проживання згідно реєстрації із заявою (в довільній формі) про включення до списків таких осіб. Разом із заявою необхідно подати копію паспорта, РНОКПП, та документу, що підтверджує місце проживання. За наявності медичної освіту, додається до заяви копія відповідного документу. За відсутності медичної освіти, для отримання такої компенсації, необхідно пройти професійне навчання основам догляду.

Навчання з підготовки та перепідготовки фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності здійснює Кіровоградський обласний центр соціальних служб. Місце знаходоження: м.Кропивницький, вул.Преображенська, 2, каб.304

тел. 0(522) 32 10 07

Після проходження навчання або складення іспиту організація видає відповідну довідку та особу включать до переліку осіб, що надають соціальні послуги на професійній основі. При цьому, якщо особа пройде навчання, але не буде надавати відповідні послуги протягом трьох років, доведеться пройти навчання або скласти іспит повторно.

За детальнішою інформацією ви можете звернутися до комунального закладу "Гайворонський міський центр соціальних служб" Гайворонської міської ради, за адресою: м.Гайворон, вул. Великого Кобзаря,20 тел : 0961368930

Люди з особливими потребами – такі ж як і ми. Їх багато, ми їх так мало бачимо серед нас тому, що ми не вміємо бути серед них. Ми часто стикаємося з тим, що люди з обмеженими можливостями не беруть участі в звичних нам справах, не працюють поруч з нами, не навчаються в університеті, не голосують на виборах в сусідніх кабінках. Але це відбувається не через їхню нездатність це робити. Найчастіше – це наслідок недостатньої підготовленості середовища і оточення. Людям з особливими потребами необхідна наша підтримка і допомога саме в усуненні «бар’єрів».