ТУРИСТИЧНА ГАЙВОРОНЩИНА

  • 316

Фото без опису

Продовжуємо нашу щотижневу рубрику  #МандруйГайворонщиною   #МандруйКіровоградщиною, в якій ми інформуємо про історичні куточки Гайворонщини та рекомендуємо озирнутися навколо і придивитися до своєї власної громади, адже вона багата на цікаві місця, про деякі з котрих ви могли й не чути.

Сьогодні розповімо про ЗАЛІЗНИЧНИЙ ВОКЗАЛ

1893 року будівельна артіль зі станції Пилипонівка (нині в межах міста Бершадь) почала будівництво паровозного депо, залізничного вокзалу. Нині ця споруда виконує функцію вугільного складу. З 1897 року розпочався рух вузькоколійних поїздів та Гайворон став центром Південних під`їзних шляхів. На залізничників було покладено завдання забезпечувати роботу цукрових заводів. Вузькоколійка простягалася від Гайворона до Вінниці, Хмільника, Бердичева та Первомайська й Рудниці. До складу Гайворонського залізничного вузла входили паровозне депо, дистанція колії, зв’язку, залізничні ремонтні майстерні. Упродовж літа кожного року пасажиропотік через залізничну станцію Гайворон складав майже 200 тис. чоловік. Сучасна будівля залізничного вокзалу була споруджена в 1959 році за загальним та поширеним архітектурним проектом. Вокзали-«близнюки» і нині можна побачити на станціях Янів в зоні відчуження, неподалік від міста Прип’ять. В кінці 80-х на початку 90-х років зі станції Гайворон почали курсувати причіпні вагони до  різних куточків країни.  Так, сівши у Гайвороні, без пересадок можна було доїхати до Москви, Санкт-Петербургу, Одеси, Львова, Бресту, Харкова та станції Ясинувата, що на Донеччині.

Регулярно відправлялися та прибували вантажно-пасажирські поїзди, причіпні вагони за маршрутами: Гайворон-Рудниця, Гайворон-Підгородня, Гайворон-Вінниця, Гайворон-Москва, Гайворон-Львів, Гайворон-Ясинувата, Гайворон-Харків.

Курсування ряду інших потягів сполученням Гайворон-Санкт-Петербург, Гайворон-Одеса, Гайворон-Брест було відмінено через їх збитковість та незначну кількість пасажирів.

На Привокзальній площі довгі роки діяли ресторан «Південний Буг», Універсам, чоловіча та жіноча перукарні і, навіть, Тир.

В 2004 році відбулася реконструкція залізничного вокзалу. 2010 року на фасаді залізничного вокзалу встановлено меморіальні таблички українським просвітителям та демократам  19-го століття Степану Руданському та Анатолію Свидницькому, котрі жили та творили в нашому краї в першій половині 50-х років 19-го століття, перебуваючи в гостях у своїх друзів – родини Ханенків.

2019 будівлю вокзалу в зменшеному масштабі відтворено в проекті Miniland.ua

Є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Також пропонуємо на ваш вибір підбірку небанальних маршрутів Гайворонщини

За детальною інформацією щодо замовлення туристичного маршруту звертайтеся за телефоном +38 096 864 1208 (Людмила)