ШУКАЄМО ПАТРОНАНИХ ВИХОВАТЕЛІВ!

  • 417

Одним із пріоритетних завдань держави є соціальний захист дітей, створення сприятливих умов для їхнього фізичного, інтелектуального та духовного розвитку, забезпечення права кожної дитини на сім’ю. Особливо актуальною формою виховання дітей, які в силу життєвих обставин залишились без батьківського піклування є – сім’я патронатного вихователя.

 

?Що таке патронат?

Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах, потребує захисту у сім’ї патронатного вихователя, та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

 

?Яка мета патронату над дитиною ?

Метою патронату є забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися дитиною та виховувати її, а в разі неможливості –вчинення заходів щодо захисту дитини та прийняття рішень щодо її влаштування до постійної форми сімейного виховання, яка найбільше відповідає потребам дитини.

 

?Хто такий патронатний вихователь?

Патронатний вихователь – це спеціально підготовлений працівник, який на договірній основі здійснює догляд, виховання дітей, тимчасово влаштованих у його сім’ю та несе відповідальність за їх життя та стан здоров’я.

 

?Скільки дітей може бути одночасно влаштовано під патронат?

Одночасно в одну патронатну сім’ю влаштовуються діти (не залежно від їхньої кількості), які є братами-сестрами або до влаштування під патронат проживали в одній родині. До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років.

 

?Який термін перебування дитини в патронаті?

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не повинен перевищувати 3 місяців, але в особливих випадках може бути подовжений до 6 місяців.

 

?Хто може стати патронатним вихователем ?

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні та в обов’язковому порядку пройшов спеціальний курс підготовки патронатних вихователів.

 

?Які основні завдання патронатних вихователів ?

– забезпечення догляду, виховання, збереження життя та здоров’я дитини в період її перебування в патронатній сім’ї;

– соціально-педагогічна підтримка та сприяння медичній, психологічній і соціальній реабілітації дитини;

– створення умов для підтримки контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдати шкоди життю і здоров’ю дитини;

– підготовка дитини до повернення в біологічну сім’ю чи влаштування в іншу форму сімейного виховання.

 

?Куди звертатися по питанню створення патронатної сім’ї?

За консультацією щодо тимчасової підтримки дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах звертайтеся до служби у справах дітей Гайворонської міської ради за адресою: м. Гайворон, площа Героїв Майдану,5, каб. № 12..