ТУРИСТИЧНА ГАЙВОРОНЩИНА

  • 658

Фото без опису

Продовжуємо рубрику  #МандруйГайворонщиною  #МандруйКіровоградщиною. І сьогоднішня наша локація – СКВЕР ПЕРЕМОГИ. Нагадуємо, щосереди ми інформуємо про популярні, маловідомі, цікаві, історичні та інші куточки Гайворонщини, які варті уваги, адже ми прагнемо давати вам більше корисної інформації, яка стосується не тільки робочого процесу, але й вашого дозвілля.

 

СКВЕР ПЕРЕМОГИ

 

Вулиця Великого Кобзаря (колишня Воровського) масової забудови зазнала в 60-70 роках ХХ століття. До 50-х років височіли лише поодинокі будівлі, одна з котрих – це будівля райвиконкому. Навпроти цього будинку знаходилась базарна площа, котру, в повоєнний час, було вирішено  перемістити.

1949 року відбувається зміна цільового призначення площі і закладається парк відпочинку, як тоді було заведено, імені Леніна. Після чого було прийняте рішення про перепоховання останків загиблих в роки Другої Світової війни та в роки Української революції 1917-1921 років. Це було пов’язане з тим, що братські могили бійців червоної армії, партизан, підпільників та поодинокі могили героїв визволення нашого краю від німецько-румунських загарбників були розкидані по різним куткам нашого міста. Роботи з перепоховання проводилися 1953 та 1956 років і було сформоване військове кладовище, яким ми його бачимо і нині.

«Сквер Перемоги» –  ця назва присвоєна локації відповідно до рішення №289 від 27 квітня 1995 року з нагоди відзначення 50-річчя  перемоги над нацизмом та з ініціативи спілки ветеранів Гайворонського району.

За рік до цього  1994 року було відкрито пам’ятний знак «Батьківщина-мати», присвячений 50-річчю визволення Гайворонського краю від нацистської окупації, в честь воїнів Радянської армії, партизанів і підпільників, які загинули в боях з німецько-фашистськими загарбниками на фронтах Другої Світової війни; скульптор-архітектор І . Дідур, уродженець села Таужне.

 

На 11-ти гранітних плитах біля підніжжя пам’ятника викарбовано імена 423 жителів міста Гайворона, які віддали своє життя за наше щасливе сьогодення.

 

На військовому цвинтарі, якому згідно рішення 40 сесії міської ради 5 скликання №3468 від 14 травня 2010 року надано статус «меморіальний», знаходиться 5 братських могил,  де поховано 135 солдатів, офіцерів Радянської армії, партизанів та  підпільників. А також - чотири  індивідуальних могили: керівника Гайворонського  міського підпілля Зимоліна Миколи Петровича, гвардії підполковника Конюшевського Вікентія Герасимовича, партизанки Захарової Наталії Ульянівни, комсомольця Воєводіна Миколи Георгійовича, який загинув смертю героя 25 серпня 1922 року.

 

ПАМ’ЯТНИЙ ЗНАК ВОЇНАМ-ІНТЕРНАЦІОНАЛІСТАМ

Український народ, будучи в складі Радянського Союзу, брав участь у багатьох військових конфліктах. Один з останніх, був в Афганістані, де, у складі радянських військових частин воювали жителі Гайворона. Участь СРСР в цьому військовому конфлікті вартувало життя 14 тис. солдатів і офіцерів, здоров’я десятків тисяч військових, серед яких також є гайворонці. Будь-яка війна, як жорно ламає життя людей. Жителям Гайворона, які загинули в Афганістані встановлено пам’ятний знак  в сквері. Пам’ятний знак воїнам-інтернаціоналістам  був придбаний і встановлений на кошти асоціації «Інтерагро» в 1998 році. Тоді її керівництво на чолі із Людмилою Супрун передало Кіровоградській  обласній Спілці ветеранів Афганістану такі ж знаки і для Вільшанського, Голованівського, Добровеличківського, Новоархангельського та Ульяновського районів.

ПАМ’ЯТНИЙ ЗНАК ЛІКВІДАТОРАМ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС

Гайворонці, як істинні патріоти своєї країни, не стояли осторонь, коли в Україні трапилось горе – аварія на Чорнобильській атомній електростанції, про що свідчить пам’ятник ліквідаторам аварії на ЧАЕС

Цей пам’ятний знак  встановили власними силами в 2006 році учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, уродженці Гайворонщини. 

ПАМ’ЯТНИЙ ЗНАК УЧАСНИКАМ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ/ ОПЕРАЦІЇ ОБ’ЄДНАНИХ СИЛ.

Знову стати на захист суверенітету України, виявляти мужність і патріотизм гайворонцям довелось, починаючи з квітня 2014 р. В сквері Перемоги 12 жовтня 2018 року було встановлено пам’ятник гайворонцям ? захисникам Вітчизни, які брали участь в АТО.

14 жовтня 2020 року відбулося відкриття меморіалу загиблим землякам-героям, учасникам війни з російськими окупантами.

Рішенням 40-ї сесії 5-го скликання міської ради від 14 травня 2011 року земельна ділянка у сквері Перемоги розмежована на дві частини. Території навколо військового цвинтаря  надано статус «меморіальний». Інша частина, на якій розміщено дитячий майданчик, міні-водоспад, фонтан, називається «зеленою зоною».

 

Також пропонуємо на ваш вибір підбірку небанальних маршрутів Гайворонщини
За детальною інформацією щодо замовлення туристичного маршруту звертайтеся за телефоном +38 096 864 1208 (Людмила)

 

Матеріал надано: КЗ «Гайворонський краєзнавчий музей»