ТУРИСТИЧНА ГАЙВОРОНЩИНА

  • 751

Фото без опису

Продовжуємо рубрику  #МандруйГайворонщиною  #МандруйКіровоградщиною. І сьогоднішня наша локація – ГАЙВОРОНСЬКИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ. Нагадуємо, щосереди ми інформуємо про популярні, маловідомі, цікаві, історичні та інші куточки Гайворонщини, які варті уваги, адже ми прагнемо давати вам більше корисної інформації, яка стосується не тільки робочого процесу, але й вашого дозвілля.

ГАЙВОРОНСЬКИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ

В середині 50-х рр. ХХ ст., завдячуючи ентузіазму та  подвижницькій роботі С. Бєлінського,  в м. Гайворон, у клубі імені  В. Воровського було створено Музей залізничників. Основну частину експонатів складали фотоматеріали, за допомогою яких можна  відстежити всю історію Гайворонської залізниці. Продовжила його справу, а також примножила кількість експонатів музею  Н. Долгова. Після припинення фінансування музею, гостро постало питання про його закриття. Значна частина фондів Музею залізничників, стала основою створення Гайворонського районного краєзнавчого музею, статут якого був затверджений  29 травня 2005 року. Після створення ГРКМ жителі міста та району почали передавати різні цікаві речі (старовинні рукописи, книги, вишивки, картини, артефакти тощо).

Сьогодні Гайворонський краєзнавчий музей – це важлива складова культурного життя міста та громади. Працівники музею проводять значну краєзнавчо-пошукову роботу, популяризують досягнення місцевих митців, дбайливо зберігають та примножують експонати, які розповідають про Гайворонський край від сивої давнини до сьогодення. Розмір основного фонду експонатів складає 2071 одиницю і завдяки налагодженим контактам з краєзнавцями, науковцями, ентузіастами  постійно поповнюється новими надходженнями. Виставкові матеріали структуровано відповідно до вимог організації музейного простору за напрямками роботи: художній, історичний, етнографічний, виставковий . Відповідно розроблено та створено 40 тематичних експозицій за напрямами: митецький, літературний,  краєзнавчий, меморіальний, історичний.

Художній відділ містить колекції  та твори мистецтва видатних художників-земляків. Серед них особливої уваги заслуговує меморіальна зала Миколи Федоровича Жидельова, де зібрано близько 150-ти творів художника виконаних в різноманітних художніх техніках та стилях. Тут є і масляні роботи, і акварелі, і чеканка, і гравюра з офортами. Серед тематики поціновувачі можуть знайти мальовничі пейзажі, натюрморти і живістю сповнені портрети рідних та близьких художника. Експозиція діє з 1999 року.

Вже 17 років поспіль музей проводить конкурс молодих художників імені М.Ф.Жидельова, відповідно організовується і  експонування робіт юних митців силами краєзнавчого музею.

В експозиційній залі Заслуженого майстра народної творчості України Григорія Пилипишина, жителя с. Солгутове, представлено близько 100 виробів  в чотирьох розділах: таксидермія, живопис, художні меблі і дерев’яна скульптура. Всі твори оригінальні, за свідченнями спеціалістів – високого художнього рівня, виконані в техніці класичного сибірського різьблення, коли скульптура витесується з цільного шматка деревини з використанням виключно ручних різців та свердл.

Серед художників, роботи яких представлені в постійно-діючих та періодичних експозиціях нашого музею слід також згадати і Наталію Шевчук, самодіяльну художницю з с. Долинівка з її наївним та надзвичайно змістовним стилем, котрий представлений в експозиції «У барвах виспіваю душу».

«Краса відтворена пензлем» -  виставка  робіт художника Миколи Порфировича Яровенка, учасника Сталінградської битви захоплює мальовничими пейзажами та тематикою Другої Світової Війни.

Експозиції робіт патріотичної тематики «Україна–більше за життя» та «Герої не вмирають» Івана Наумовича Шеремети захоплюють майстерністю і глибиною співпереживання автора, вражають точністю передачі емоцій людей на портретах автора.

В музеї  організовуються різноманітні виставки майстрів, літературні читання, майстер-класи, цікаві зустрічі з творчими та видатними людьми Гайворонщини, семінари-практикуми, тематичні виставки, виховні години. За роки роботи музею до експонування було залучено близько 150 майстрів декоративно-ужиткового та художнього мистецтва з числа мешканців Гайворонської громади. Складено список майстрів та створено каталог під назвою «Дивосвіт Гайворонщини». Колекція краєзнавчого відділу створена відповідно до вимог музейної справи та відтворює побут мешканців України від кінця 19-го століття. Серед експонатів є дійсно унікальні та рідкісні зразки (ткацький верстат, весільна вишивана сукня середини 19 ст., офіцерська шинель з башликом кін. 18ст.)

В історичному відділі створені експозиції у формі настінних книг, кожна з яких відповідає за свою галузь: Історія Гайворонського краю (З давніх часів до сучасності) та Історія Гайворонської залізниці. Рідкісні фото відбитків більш ніж 100-річної давнини було відскановано та створено тематичні банери, а оригіналам світлин забезпечене відповідне зберігання для запобігання зовнішніх впливів. Крім того,  музей створив одну з найбільших колекцій трипільської кераміки серед регіональних краєзнавчих музеїв Кіровоградської області, знову ж, завдяки налагодженим контактам з ентузіастами-дослідниками.

Гайворонський краєзнавчий музей завжди відігравав одну з ключових позицій в процесі патріотичного виховання молоді. Співпрацюючи з навчальними закладами, постійно виступає ініціатором проведення тематичних годин, присвячених знаковим подіям історії нашої держави: Події Революції 1918-21рр., Історія Гайворонського краю та наших земляків в роки Другої Світової війни, заходи присвячені землякам дисидентам(Стусу та Лесьєву), жертвам політичних репресій, жертвам голокосту, історії України в роки здобуття незалежності, подіям Помаранчевої революції, Революції Гідності 2014 року, подіям АТО/ООС,  меморіальні вечори пам’яті Героїв Небесної Сотні та Героїв-земляків сучасної війни. Створено меморіальний куток загиблим землякам «Україна – більше за життя», з якої ми починаємо кожну екскурсію. В таборі «Чайка» постійно проводяться ігри та конкурси присвячені історії та сьогоденню України. Щорічно музей створює рекламні буклети та брошури, на сторінках яких висвітлює пам’ятки історії, культури, археології, архітектури Гайворонщини. Зокрема, слід відмітити, видання альманаху «Дивовижна Гайворонщина», де висвітлено цікаві місця та видатних людей нашого рідного краю.  На сьогоднішній день опубліковано вже 7 номерів. В співпраці з колективом авторів було розроблено та створено путівник-довідник «Гайворон на п’єдесталі», єдиний у своєму роді і нині друком вийшло вже друге видання, розширене та доповнене. 

Співробітники музею ведуть науково дослідну роботу за наступними напрямами:

«Історія Гайворонщини з найдавніших часів»

«Видатні земляки гайворонці»

«Етнографічні особливості Гайворонського краю»

«Пам’ятки культури Трипілля-Кукутені на території Гайворонської громади»

«Земляки дисиденти: В. Стус, Я. Лесів»

«Історія Гайворонської залізниці»

«Методика та збір інформації краєзнавчого та історичного характеру в музейному закладі»

До початку пандемії COVID-19 музей щорічно відвідували близько трьох тисяч відвідувачів, а екскурсійне обслуговування в період оздоровлення школярів в пришкільних та спеціалізованих таборах було постійним.

Гайворонський краєзнавчий музей є центром розвитку культури та історичної науки громади, зберігачем та дослідником історії рідного краю, простором для митців,  науковців,  громадських установ і, звичайно, цікавим місцем, куди можна привести друзів, родину, партнерів по бізнесу чи екскурсійну групу.

Також пропонуємо на ваш вибір підбірку небанальних маршрутів Гайворонщини

За детальною інформацією щодо замовлення туристичного маршруту звертайтеся за телефоном +38 096 864 1208 (Людмила)

Матеріал відібрано та опрацьовано: КЗ «Гайворонський краєзнавчий музей»