НАСИЛЬСТВО – СУЧАСНА ПРОБЛЕМА СУСПІЛЬСТВА

  • 513

Фото без опису

Домашнє насильство – це не внутрішньосімейна справа чи особливості родинного спілкування. Це протиправні дії, яким немає виправдання та про які не можна мовчати. В Україні існують закони, які захищають від насильства. В рамках Всеукраїнської акції "16 днів проти насильства" 06 грудня 2021 року читальному залі КЗ «Гайворонська міська публічна бібліотека відбувся круглий стіл "Насильство – сучасна проблема суспільства" за головуванням заступника міського голови Юлії Пошенко. Метою круглого столу є посилення міжвідомчої співпраці та взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи в напрямку раннього виявлення, попередження, екстреного реагування та подолання наслідків жорстокого поводження з дітьми та випадків насильства.

Організатором круглого столу став КЗ "Гайворонський міський центр соціальних служб". Участь у заході прийняли: начальник відділу соціального захисту, соціального забезпечення та охорони здоров’я Гайворонської міської ради  Людмила Гуртовенко; директор КЗ "Гайворонський міський центр соціальних служб" Ірина Левендюк; прокурор Гайворонського відділу Голованівської окружної прокуратури Кіровоградської області Інна Яневич; начальник служби у справах дітей Надія Рябоволик, старший дільничий,  капітан поліції відділення поліції №1 (м. Гайворон) Голованіського районного відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області Марина Довженко; психолог КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Оксана Куца; начальник відділу Гайворонського бюро правової допомоги Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Максим Гайдей, соціальні педагоги та психологи навчальних закладів.

Учасники круглого столу активно обговорили Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», розглянули основні терміни та повноваження суб’єктів, що здійснюють заходи щодо запобігання та протидії домашньому насильству, особливості кримінальної відповідальності за злочини пов’язані з домашнім насильством, обмежувальні заходи щодо кривдників, які вчинили домашнє насильство, а також сфокусувалися насамперед на таких питаннях, як сучасний стан реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, жорстокому поводженню з дітьми; заходи профілактики та протидії насильству; проблеми та виклики, з якими стикаються суб’єкти взаємодії у своїй роботі та розглянули можливість створення на території громади спеціалізованих служб підтримки осіб, постраждалих від домашнього насильства. Кожен учасник висловив своє бачення щодо ефективної взаємодії суб’єктів співпраці.

Захід такого формату став необхідною платформою для координації зусиль правоохоронних органів та всіх суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильству для розвитку ефективної системи боротьби з цим явищем.

На завершення зустрічі учасники круглого столу поділилися напрацюваннями у напрямку запобігання та подолання насильства, склали спільний алгоритм дій щодо протидії цьому негативному явищу.