ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СНІДом

  • 559

 

Фото без опису


Щорічно, 1 грудня, відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом, заснований Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1988 році. Головна мета цього дня – звернути увагу суспільства до проблем ВІЛ/СНІДу, замислитись над тим, як запобігти поширенню хвороби, згадати про важливість вчасної діагностики ВІЛ-інфекції, підвищити рівень обізнаності про це захворювання та його профілактику.

 Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. За оцінними даними, у лютому 2021 року в Україні офіційно зареєстровано 1 395 нових випадків ВІЛ-інфекції. Кожен сотий громадянин України у віці від 15 до 49 років інфікований ВІЛ, що є одним із найвищих показників серед країн регіону.

На території громади медична допомога з питань ВІЛ/СНІДу надається працівниками кабінету профілактики та боротьби зі СНІДом «Довіра», що знаходиться в поліклінічному відділенні КНП "Центральна міська лікарня" (вул. Василя Стуса 9, 2-ий поверх, каб. №22). Зробити безкоштовний експрес-тест для виявлення ВІЛ-інфікування можна в КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги" за направленням сімейного лікаря або в кабінеті «Довіри».

Нагадуємо, що своєчасне встановлення діагнозу ВІЛ-інфекції дозволяє вчасно почати необхідне лікування та вжити інших заходів до зменшення ймовірності передачі ВІЛ близьким людям.