ТУРИСТИЧНА ГАЙВОРОНЩИНА

  • 353

Фото без опису

Продовжуємо нашу щотижневу рубрику #МандруйГайворонщиною #МандруйКіровоградщиною, в якій ми інформуємо про історичні куточки Гайворонщини та рекомендуємо озирнутися навколо і придивитися до своєї власної громади, адже вона багата на цікаві місця, про деякі з котрих ви могли й не чути.

Сьогодні розповімо про ТЕХНІЧНИЙ ЗНАК ЗІС (автомобіль-пам'ятник трудової слави)

Охоронний номер пам’ятки 1246, встановлено 1985 році на вулиці Автомобілістів біля ВАТ „АТП-13538”. Реставровано у 2010 році та переміщено на вулицю Центральну до „Райавтодору”. ЗІС-5 це автомобіль-воїн, автомобіль-трудівник. Мало хто знає, що водії називали його „Захаром”.

В 1933 році конструктори Є.Важинський, В. Ляпін та Б.Строканов створили знаменитий ЗІС-5. На базі ЗІСа було розроблено 25 модифікацій машин, із яких 19 були запущені в серійне виробництво. Серед різноманітних модифікацій розроблений ЗІС-12 для гвардійських мінометів БМ-31-12; ЗІС-6 – триосний автомобіль, на який встановлювалися установки реактивного залпового вогню (гвардійські міномети БМ-13 іБМ-8 – знамениті „Катюші”). Таку "Катюшу" на базі ЗІС-6 встановлено в Кіровограді.

ЗІС-8 - основний міський автобус 30-40 років XX ст., він став одним із героїв фільму "Місце зустрічі змінити не можна", який поважно – ласкаво називали "Фердінандом". На базі ЗІС-5 були роз¬роблені автомобілі-хлібовози, тягачі, тролейбуси і навіть перший в світі ван¬тажний електромобіль.

Саме ЗІС-5 СРСР став поставляти з 1934 року більше ніж до десяти країн світу. Із 1933 по 1948 роки автомобіль ЗІС-5 випускав¬ся на Московському авто¬заводі імені Сталіна. Крім того, "Захари" випускалися в роки війни та в післявоєн¬ний період в Ульяновську (Ульзіс) і на Уралі, з м. Міассі (Уралзіс). Гайворонський ЗІС-5 було випущено на Уралі (Уралзіс). У роки війни випускався "ЗІС-5В", який дещо відрізнявся від "п'ято¬го". В нього була дерев'яна кабіна, передні крила іншої конфігурації, стояла лише пе¬редня ліва фара, а гальма з механічним приводом стояли лише на задніх колесах. У Міассі аж до 1965 року випус¬калися "Уралзіс-5М", "Уралзіси-355 і 355М". Всього "ЗІС-5" і "ЗІС-5В" було випущено більше, ніж півмільйона.

Також пропонуємо на ваш вибір підбірку небанальних маршрутів Гайворонщини:

За детальною інформацією щодо замовлення туристичного маршруту звертайтеся за телефоном +38 096 864 1208 (Людмила)

?за інформацією КЗ Гайворонський краєзнавчий музей