ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ПНЕВМОНІЄЮ

  • 670

Фото без опису

Наразі, під час пандемії COVID-19, про діагноз «пневмонія» щодня дізнаються тисячі українців. Саме пневмонія є найнебезпечнішим ускладненням коронавірусної хвороби, яке може призвести до летальності. Про цю хворобу варто знати більше, щоб розпізнати її прояви і вчасно звернутися до лікаря. Всесвітній день боротьби з пневмонією, що відзначається 12 листопада, є інформаційним приводом ще раз нагадати про серйозність цього захворювання.

Пневмонія, або запалення легенів — це гостре захворювання інфекційної природи, що вражає легеневу тканину. Воно локалізується у повітряних міхурцях (альвеолах). У здорової людини альвеоли наповнені повітрям і нормально функціонують під час дихання, а у хворого на пневмонію – накопичують слиз та рідину, які викликають біль і обмежують надходження кисню.

Пневмонія COVID-19 (вірусна) відрізняється від звичайного запалення легень (бактеріального) особливо тяжким перебігом хвороби. У випадку коронавірусної пневмонії, як правило, вражені усі легені, а не лише їх невеликі частини.

Найчастіші симптоми пневмонії:

• підвищення температури тіла (38–39°C, рідше – 37,2–37,4°C), лихоманка;

• кашель із виділенням слизово-гнійного (зеленкуватого) або навіть гнійного мокротиння, інколи може бути «сухе» покашлювання;

• утруднене, прискорене дихання, задишка після фізичного навантаження, відчуття нестачі повітря;

• втома, сонливість, пітливість, зниження апетиту;

• свистячі хрипи під час дихання;

• втягнення грудної клітини: під час вдиху нижня частина западає (у здорової людини грудна клітина розширюється).

При появі будь-яких симптомів чи підозри, що у вас пневмонія, якомога швидше зверніться до лікаря! Особливо важливо це зробити інфікованим коронавірусом. Діагностувати недугу допомагають рентген і комп’ютерна томографія, пульсоксиметрія, аналіз крові та мокротиння.

Попередити пневмонію у дітей та дорослих допоможе здоровий спосіб життя, достатня рухова активність, здорове харчування та відмова від куріння.

Будьте уважні до свого здоров’я!