ТУРИСТИЧНА ГАЙВОРОНЩИНА

  • 469

Фото без опису

Продовжуємо нашу щотижневу рубрику #МандруйГайворонщиною  #МандруйКіровоградщиною  та розповімо про БАНДУРІВСЬКІ СТАВКИ. Нагадуємо, щосереди ми інформуємо про популярні, маловідомі, цікаві, історичні та інші куточки Гайворонщини, які варті уваги, адже ми прагнемо давати вам більше корисної інформації, яка стосується не тільки робочого процесу, але й вашого дозвілля.

БАНДУРІВСЬКІ СТАВКИ

В околицях с. Бандурово, Гайворонської міської територіальної громади, в долині невеликої річки Яланець розташований орнітологічний заказник загальнодержавного значення «Бандурівські ставки» площею 385,6 га. Його територія являє собою систему з 3 ставів, поєднаних між собою водотоком. Найбільшу наукову та природоохоронну цінність мають верхній та середній стави, а також заболочена заплава річки між ними – саме на цій ділянці представлені фауністичний та ценотичний комплекси, в складі яких налічується чимало рідкісних для області видів.

Рослинний покрив заказника відзначається значним різноманіттям. Тут представлені угрупування низинних боліт, які є типовими для Лісостепової України і, в той же час мало представлені природно заповідній мережі області. В першу чергу це угрупування рогозів вузьколистого та широколистого, які займають заболочену ділянку між верхнім та середнім ставками, спів домінантом в цих угрупуваннях виступає осока загострена. Місцями з очеретом спів домінує плетуха звичайна – типова ліана багатих на мінеральні речовини вологих екотипів. Фрагменти перелічених угрупувань зустрічаються і по краях ставків, що заростають.

Середній став, розташований безпосередньо в с. Бандурово, відзначаються незначним заростанням – переважна частина його площі припадає на відкрите водне дзеркало. Лише на окремих ділянках наявні вузькі смуги високотрав’я, в яких переважають очерет, рогози вузьколистий та широколистий і лепешняк великий. П о краю смуги заростання значну домішку в цих угрупованнях утворюють вологолюбні види – омег водяний, шоломниця звичайна, частуха подорожникові, вех широколистий, осока прибережна, чистець болотний, мітлиця повзуча та інші.

Верхній став майже весь вкритий високо травними, частіше моно домінантними угрупуваннями очерету, рідше – рогозу вузьколистого. В багатьох місцях між заростями наявні відкриті водні ділянки. Мілководдя «затягнуті» угрупованнями гірчаку земноводного. Особливу наукову цінність має місцезнаходження рідкісного як для області, так і для України в цілому виду – осоки ячменевидної, угруповання якої представлені по краях смуг заростання ставів, в менш обводнених лучних смугах.

Своєрідність рослинного покрову, значна обводненість і, відповідно, менша доступність обумовили формування на цій ділянці заказника багатого фауністичного комплексу, який відзначається унікальним видовим складом гідрофільних птахів. За показниками різноманіття видового складу (18 видів) та чисельності окремих видів (чапля сіра, чапля руда, гуска сіра, лиска та ін.) він не має аналогів як в області, так і на материковій частині Правобережної України. Ядро місцевого орнітокомплексу складають птахи, які характерні для водно болотних екотипів лісостепової зони, з вкрапленням видів,які до недавнього часу були більш типовими для дельтових комплексів Причорномор’я (чапля велика, лебідь-шипун, синиця вусата).

У пташиному населенні ставів, за ознакою видового різноманіття, домінують мешканці заростей болотного високотрав’я, а в кількісному відношенні – види, що гніздяться на деревах та чагарниках, а саме чаплі.

Із птахів, що населяють зарості очерету та рогозу, найбільш чисельною є лиска; досить звичайними виявилися чапля руда, гуска сіра, норець великий, очеретянка велика і синиця вусата, ап. В прибережній смузі – очеретянка лугова, рідше трапляються бугай, шугайчик, лунь болотний, курочка водяна, пастушок, погонич і очеретянка ставкова.

З видів, що гніздяться на землі, наявні крижень, кулик-травник, а також фазан, який заселяє прилеглі до ставів чагарники.

Деревно-чагарникові зарості верхньої частини верхнього ставу насиляють 3 види чапель і ворона сіра.

В колоніальному поселенні чапель, розташованому у вільшнику (середній вік дерев – 60 років), нараховується 200-250 гнізд чаплі сірої,30-40 гнізд квака, а також окремі гнізда чаплі великої білої. За даними місцевих жителів, в окремі роки загальна чисельність гнізд в колонії може перевищувати 400.

Окрасою ставів є гніздові пари лебедів-шипунів, які уподобали цю місцевість близько35 років тому.

Надзвичайна цінність «Бандурівських ставків» полягає в багатстві тваринного світу, особливо орнітофауни. Крім того, тут наявні типові болотні рослинні угрупування лісостепової зони, які недостатньо представлені в природно-заповідному фонді Кіровоградщини.

Також пропонуємо на ваш вибір підбірку небанальних маршрутів Гайворонщини

За детальною інформацією щодо замовлення туристичного маршруту звертайтеся за телефоном +38 096 864 1208 (Людмила)