ЯК ДОВЕСТИ, ЩО НЕ БРАЛИ ОНЛАЙН-КРЕДИТ

  • 292


Уявіть ситуацію: у вас є старенька бабуся, яка жодного разу в житті не заглядала в комп'ютер чи смартфон. Аж раптом вам ????телефонують ????колектори і вимагають повернути онлайн-кредит, який нібито взяла ця бабуся. Ви точно знаєте, що такого бути не могло.

Що робити в цьому випадку, розповідають юристи Охтирський місцевий центр з надання БВПД.

???? Підготовка

Для перевірки інформації щодо оформлення ????онлайн-кредиту Вам необхідно мати повноваження вчиняти від імені бабусі певні дії (наприклад, нотаріально оформлена довіреність на представництво інтересів, рішення суду про визнання особи недієздатною тощо).

Також дізнайтеся, в якій саме мікрофінансовій організації взято кредит і яку суму бабуся начебто винна.

???? Алгоритм дій

Крок 1? Зверніться до МФО від імені бабусі, щоб отримати всю інформацію щодо укладеного договору (номер та дату його укладання, суму позики та інше) та вимагати завірену копію договору.

Перевірити інформацію щодо кредитної заборгованості можна й на вебсайті Українського бюро кредитних історій (https://www.ubki.ua) (раз на рік така інформація надається безкоштовно, а за повторний запит необхідно сплатити 50 грн.). Як правило, сплачувати заборгованість за кредитним договором має саме боржник, за винятком випадків, передбачених актами цивільного законодавства або умовами самого договору.

Крок Крок 2? У випадку, якщо бабуся жодних кредитних договорів не укладала − повідомте від її імені про це МФО (бажано додати докази та/або інформацію, що це підтверджує) та вимагати скасування неправомірно нарахованої заборгованості.

Крок 3? Зверніться до ????????????правоохоронних органів із заявою про вчинення кримінального правопорушення, зокрема шахрайства, яке полягає у оформленні кредиту. Це треба зробити, щоб зафіксувати факт вчинення щодо бабусі правопорушення та внести відомості про нього до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Можна ще повідомити про правопорушення Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Крок 3? Зверніться зі скаргою про укладення сторонньою особою договору онлайн-кредиту на ім’я бабусі з використанням підроблених документів до Національного банку України – він тоді проведе перевірку та відбере пояснення від МФО.

? Важливо! У разі, якщо МФО відступило право вимоги щодо кредитної заборгованості колекторській компанії, пам’ятайте, що ніхто без дозволу бабусі не має права заходити до квартири чи будинку (це кримінальне правопорушення, передбачене статтею 162 Кримінального кодексу України – порушення недоторканості житла), забирати будь-які речі (частина третя статті 186 Кримінального кодексу України – грабіж, поєднаний з проникненням у житло), примушувати сплатити заборгованість (стаття 355 Кримінального кодексу України – примушування до виконання цивільно-правових зобов’язань) тощо.

Записуйте всі розмови з колекторами та зберігайте ????????????документи, що надходять на Вашу адресу та адресу бабусі з вимогою сплатити кредитну заборгованість.

Крок 5? Якщо все це не дало результатів, необхідно від імені бабусі підготувати та подати до ??????суду позовну заяву про визнання недійсним кредитного договору.

?? Після того, як буде доведено факт шахрайства чи визнано кредитний договір недійсним, зверніться в Бюро кредитних історій з вимогою вилучити запис про незаконний кредит з Вашої кредитної історії.

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid