ЗАСІДАННЯ РАДИ ДИРЕКТОРІВ МНВК КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

  • 446

  Фото без опису         

28 жовтня 2021 року відбувся обласний семінар директорів міжшкільних навчально-виробничих  комбінатів Кіровоградщини “Розвиток ключових компетентностей школярів у процесі профільного навчання в умовах міжшкільного навчально-виробничого комбінату та загальноосвітнього закладу”.

            Проведення семінару планувалося на базі КЗ “Гайворонський міжшкільний навчально-виробничий комбінат” – першому в Україні і в колишньому Радянському Союзі, відомому своїми здобутками і педагогічними знахідками, та який в цьому році відзначив 60-річчя від дня заснування.

            Проте пандемія внесла свої корективи і семінар відбувся онлайн.

            Методист науково-методичної лабораторії інформаційно-технологічної освіти Кіровоградського ОІППО імені Василя Сухомлинського Олена Татаренко відкрила семінар, визначивши напрям: “Розвиток професійних компетентностей вчителів трудового навчання”.     З вітальним словом на семінарі виступила заступник міського голови Юлія Пошенко. Вона високо оцінила багаторічну діяльність колективу міжшкільного комбінату, висловила підтримку навчальному закладу з боку міської ради, побажала учасникам плідної праці.

Андрій ТЕРЕЩУК, завідувач кафедри технологічної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, доктор педагогічних наук в своїй доповіді розкрив питання “ Компетентнісне спрямування технологічної освіти в умоваї Нової української школи”.

Про історію створення закладу та його сьогодення, розвиток ключових компетентностей школярів у процесі профільного навчання в умовах Гайворонського міжшкільного навчально-виробничого комбінату розповіли Іван Мудрий, методист з профорієнтації Комунального закладу  “Гайворонський міжшкільний навчально-виробничий комбінат” та Сергій Іщук, директор Комунального закладу  “Гайворонський міжшкільний навчально-виробничий комбінат”.

            Серед напрямків діяльності комбінату важливе місце посідає національно-патріотичне виховання учнівської молоді. З роботою Центру військово-патріотичного виховання «Майбутнє Гайворонщини»: створення та організація роботи в умовах Нової української школи детально ознайомила Людмила Кобзар, заступник директора Комунального закладу  “Гайворонський міжшкільний навчально-виробничий комбінат”.

            Про впровадження STEM-технології в освітній простір Гайворонщини розповіла Вікторія Касьяненко, директор комунальної установи "Гайворонський центр професійного розвитку педагогічних працівників" Гайворонської міської ради Кіровоградської області. 

            Цікавою була  віртуальна екскурсія по “Кропивницькому міжшкільному ресурсному центру № 1” Кропивницької міської ради, яку провела його директорка Олена Горобець та ознайомила учасників семінару з особливостями технологічної підготовки учнів в умовах МРЦ.

Учасники семінару переглянули відеофільм про Гайворонський МНВК, навчальні відеоматеріали, взяли участь у синхронній практичній роботі. Під час віртуального круглого столу науковці,  директори МНВК поділилися власним досвідом роботи, говорили про наболіле, намітили шляхи розбудови трудового навчання, технологічної освіти учнівської молоді. Анжела Штундер, голова Координаційної ради міжшкільних навчально-виробничих комбінатів Кіровоградської області підвела підсумки семінару та заначила, що за відгуками учасників семінару робота була плідною і корисною, як для науковців, директорів комбінатів, міжшкільних ресурсних центрів так і для вчителів трудового навчання, технологій, викладачів предмету “Захист України”.